Mitt i Solna

Mesta mästarna drar sig ur

- Anders Ekström

Med ett alldeles för stort spelartapp – var beskedet till slut oundviklig­t för AIK:s bandydamer. Sveriges mest framgångsr­ika klubb på damsidan tvingas dra sig ur Elitserien på grund av spelarbris­t.

– Det känns fruktansvä­rt att behöva lägga ner, säger lagledaren Lena Brodin.

Så sent som i mars spelade AIK:s bandydamer SM-final på Tele 2-arena. Likaså året innan. Totalt 23 finaler sedan 1988 och 15 guld. Det blev visserlige­n förlust i de båda senaste SM-finalerna och båda gångerna var det antagonist­en Kareby som stod i vägen. Men det var en ännu större bragd att AIK ens tog sig dit. För under de två senaste säsongerna har isen strulat på Bergshamra IP och laget kunde knappt träna under säsongerna.

Till denna säsong hade AIK ledarstab gjort en bra planering för säsongen. Många ledare var involverad­e och en bra försäsong var planerad. Men av den ursprungli­ga truppen återstod till slut bara två namn. Övriga 15 spelare, däribland flertalet landslagss­pelare, hade av olika anledninga­r lämnat laget. Inga nya spelare tillkom. Därmed tvingas Sveriges bästa klubb på damsidan (15 SM-guld) att dra sig ur Elitserien.

– Vi har försökt på alla sätt och vis att få ihop det. Vi har haft en bra stab bakom oss och gjort en bra försäsongs­planering. Men till slut hade vi inga spelare kvar. Därför tvingas vi dra ur damlaget. Det känns väldigt vemodigt, säger Lena Brodin, lagledare.

En spelare är gravid och någon slutar. Dessutom har ett par spelare flyttat och mycket jobb sätter stopp för en satsning för vissa. En stor anledning till spelarflyk­ten är även att de två senaste säsongerna tagit hårt på tjejerna.

– Jag kan förstå dem. Efter två år knappt utan att kunna träna hemma. Det är ett under att vi fått ihop det. Det är absolut inget roligt beslut att ta, men vi har ingen spelartrup­p kvar nu, säger Lena Brodin.

Landslagsm­eriterade målvakten Linda Odén är ledsen över beskedet.

– Allt är väldigt tråkigt, det var inte direkt det här man hade sett framför sig för ett år sedan, att det inte skulle bli något, säger AIK:s mångåriga målvakt Linda Odén till Bandypuls.se.

Hon har spelat över tio säsonger i AIK, och hade planerat att fortsätta som tidigare även kommande säsong.

– Jag hade ju sett att vi skulle få behålla i stort sett samma lag som vi hade för- ra säsongen och försöka ta det där SM-guldet. Man har ju haft det på känn ett tag, men man har haft förhoppnin­gar om att det ska lösa sig. Men tyvärr gjorde det inte det. Det är jättesorgl­igt. Det har varit väldigt tungt, fortsätter Linda Odén.

Dambandyn kämpar hårt i Sverige och Lena Brodin har varit med om att lägga ner dambandyn i både Skutskär och Strömsbro. Även flera tuffa år när hon var i SAIK. Dessutom har flera andra klubbar tvingats lägga ner runtom i Sverige.

– Det känns fruktansvä­rt att behöva lägga ner. Det var inte detta vi hade tänkt oss när vi skulle fira 40 år i år. Vi pratade om SM-guldet vid midsommar. Nu har vi inget lag.

AIK, som alltså skulle fira 40 år som dambandyla­g 2016/17, kommer dock inte att ge upp. Varje torsdag kommer de ha öppet hus för intressera­de damer och förhoppnin­gar finns för att starta ett A-lag igen i framtiden.

– Förhoppnin­gsvis kan vi starta igen i framtiden. Vi har alla förutsättn­ingar här och en ”egen” is. Vi ska göra allt som står i vår makt för att kunna börja om. AIK har en del yngre bandyspela­re och fortsätter vi att hålla i gång flickbandy­n kan vi få ett bra lag på sikt, avslutar Lena Brodin.

Det känns fruktansvä­rt att behöva lägga ner.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? FEMTON. Med 15 SM-guld i bagaget lämnar nu AIK:s bandydamer ett stort tomrum efter sig i Bandysveri­ge.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM FEMTON. Med 15 SM-guld i bagaget lämnar nu AIK:s bandydamer ett stort tomrum efter sig i Bandysveri­ge.
 ??  ?? LAGLEDARE. Lena Brodin.
LAGLEDARE. Lena Brodin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden