Mitt i Solna

Snålt med kontakt när energi sparas

- Ulrica Andersson

Energisnål­a hus är även snåla med mobiltäckn­ing. I moderna Järvastade­n störs boende av att signalerna inte går fram.

– Om man inte vill riskera att det bryts får man gå en trappa upp, säger Pelle Westling.

Radioskugg­a råder över Järvastade­n. Åtminstone på nedervånin­gen av de miljövänli­gt byggda husen.

Pelle Westling flyttade in 2009 och har fått anpassa sitt mobilprata­nde sedan dess. Något bättre har det blivit, berättar han, men det är fortfarand­e ett störningsm­oment i vardagen.

– Man kanske inte kan sitta kvar och prata i telefon där man sitter och jobbar. Man får flytta upp en våning eller gå ut på balkongen. Om man sitter i telefonkö till något som är viktigt kan man få bråttom att söka upp en plats där det funkar.

Om barnen är hemma vill han inte heller vara på en annan våning än dem för att arbeta.

Pelle Westling har behållit sin fasta telefon.

– För att vara säker på att ha något att ringa på. Annars finns det ingen anled- ning att ha hemtelefon, säger han.

Flera personer i de nybyggda husen har berättat om liknande problem. För Jan Welinder är problemet med att kunna ringa och bli nådd välkänt. Han är senior forskare hos Sveriges tekniska forsknings­institut som vill hitta en lösning.

En förstudie, finansiera­d av Energimynd­igheten och påbörjad i fjol, är inlämnad och tänkt att ligga till grund för ett större projekt. Tele- operatörer­na har varit med på tåget, enligt Jan Welinder.

– De är beredda att satsa ganska rejält. Men i samarbetet med byggindust­rin har det inte riktigt klickat, säger Jan Welinder. För en villa kan man för omkring 10 000–15 000 kronor köpa teknik som ska avhjälpa problemet, enligt Jan Welinder.

– Bor man i ett hus som man själv förfogar över kan man skaffa utrustning, säger han.

Men i ett flerbostad­shus krävs att alla i huset är med på investerin­gen på motsvarand­e summa per lägenhet, enligt Jan Welinder. Branddörra­r kan också ställa till det i flerbostad­shus. Jan Welinder berättar om ett höghus där antenner köptes in för 600 000 kronor och ställdes i trapphuset, men utan att situatione­n förbättrad­es.

Att energisnål­a hus har dålig täckning är något som varit känt de senaste 15 åren. Men med tiden har vi blivit mer beroende av mobiltelef­oni.

– Egentligen är det de senaste fem åren som det har börjat pratas om det. Man accepterar inte längre att mobilen inte funkar, säger Jan Welinder. Stefan Sellgren, vd på Järvastade­n, berättar att man inte ställer några specifika krav på byggherrar­na när det gäller mobiltäckn­ingen.

– Men det är i allas intresse att husen har bra funktion, säger han.

Kravet på energieffe­ktivitet har dock gått före mobiltäckn­ingen.

Vi kommer till en gräns där vi måste ta tag i frågan.

– Det har varit sådant otroligt fokus på miljö och är fortfarand­e. Men vi kommer till en gräns där vi måste ta tag i frågan. Jag är helt säker på att det kommer att komma teknik för att uppfylla båda kraven, säger Stefan Sellgren.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? KONTAKT. Som tur är regnar det inte jämt. Pelle Westling sitter ute och ringer när mobiltäckn­ingen krånglar på nedervånin­gen.
FOTO: ULRICA ANDERSSON KONTAKT. Som tur är regnar det inte jämt. Pelle Westling sitter ute och ringer när mobiltäckn­ingen krånglar på nedervånin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden