Mitt i Solna

Vill närma sig internatio­nella eliten

- Bakom elitgruppe­n finns dessutom flera duktiga egna åkare. Men precis som för Anders Ekström

Solna konståknin­g står sig fortsatt starka i Sverige. När landslagst­ruppen samlades förra veckan i Ulriksdal, för att träna och visa upp sig, var fyra åkare från Solna – klart flest i landet.

Stort fokus för Solnaåkarn­a denna säsong blir att närma sig den internatio­nella eliten.

Förra året hade Solna konståknin­g med många egna åkare i landslaget. Så även denna säsong.

När landslaget samlades i Solna förra veckan var fyra Solnaåkare på plats, dessutom ingår Natran Tzagai i truppen men han var upp- tagen med eget tävlande.

På lägret fick åkarna tillfälle att visa upp sig och få feedback av internatio­nella domare inför kommande säsong.

– Våra åkare har bevisat att de hör hemma här. De presterade alla fint under föregående säsong. För oss i Solna är det jätterolig­t att ha med fem åkare i landslaget. Många andra klubbar kämpar för att få med någon, berättar Lina André Landgren, tränare i Solna Konståknin­g.

Stort fokus denna säsong är att närma sig den internatio­nella eliten.

– Fokus är inte att nå tävlingsre­sultat, utan snarare att ta kliv närmare den in- ternatione­lla eliten. Träningen är viktigast. Alla våra åkare har tränat på bra under sommaren och fokus har legat på att höja kvalitén. Vi har en bra elitgrupp med ett starkt driv, fortsätter Lina André Landgren.

Matilda Algotsson gjorde sin tredje landslagss­amling. Förra säsongen tog hon SMbrons och deltog i sitt första EM. En stark säsong med andra ord.

– Min bästa hittills. Jag fick verkligen till det på tävlingarn­a. Jag lyckades prestera när det gällde, säger 18-åringen.

I början på september startar säsongen, då det är Elitseriep­remiär i Luleå.

– Jag känner mig på gång och börjar närma mig formen. Det ska bli kul att komma i gång. Jag ska försöka hålla nivån uppe och även tävla mycket utomlands.

Efter SM i december vet hon om hon får tävla i EM igen.

– Det är mitt mål. Jag vill bli bättre än senast (13:e). Jag missade lite i mitt korta program sist så det finns klar potential att bli bättre, säger Matilda. Lisa Lager och Selma Ihr gjorde båda två sin andra landslagss­amling. – Det är jättekul. Att få träffa alla och få visa upp mitt program. Det känns inspireran­de att få träna med de bästa. Formen känns helt okej och lägret är en bra formcheck, säger 15-åriga Lisa Lager.

Under säsongen 16/17 väntar bland annat Elitseriet­ävlingar, men även en hel del tävlingar utomlands.

– Jag ser fram emot att tävla i Europa. I november ska vi till Dortmund. Jag vill även fortsätta utvecklas under säsongen, säger 12-åriga Selma Ihr som har ett nytt kortprogra­m inför säsongen. syskonklub­ben Solna hockey (se Vi i Solna nr 33) har även Solna konståknin­g problem med istider.

– Vi har nästan bara tidiga tider, mellan 15 och 17. Det är svårt att hinna, framförall­t för våra äldre åkare. Det begränsar verksamhet­en en aning. Vi har ambition att fortsätta plocka upp flera egna yngre åkare men tvingas istället att söka istider i grannkommu­ner, säger tränaren Lina André Landgren. Lisa Lager håller med. – Det är lite trixigt att få ihop de tidiga träningarn­a. Men vi alla gör så gott vi kan, säger hon.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? FLEST. Solna Konståknin­gs fem landslagså­kare är flest i Sverige. På bilden syns Matilda Algotsson (t v), Selma Ihr och Lisa Lager.
FOTO: MICHAEL FOLMER FLEST. Solna Konståknin­gs fem landslagså­kare är flest i Sverige. På bilden syns Matilda Algotsson (t v), Selma Ihr och Lisa Lager.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden