Mitt i Solna

Räcker gemenskape­n till femte SM-GULDET?

- Anders Ekström

Vi tar mycket stryk för varandra.

Gemenskape­n och lagandan för AIK:s ishockeyda­mer framåt. Målet för den tighta gruppen är att minst nå slutspel – men laget suktar även efter att ta sitt femte SM-guld.

– Det är målet, självklart, säger forwarden Denise Husak Asp.

Det var egentligen inte tänkt att Emelie Berggren skulle ha tränat AIK:s damer förra säsongen. Men när den förra tränaren hoppade av på grund av hälsoskäl, fick den 33-åriga AIK-legendaren kliva in. I stället för att träna damjuniore­rna kom hon tillbaka till det lag hon själv spelat i, sedan 1998.

– Vi startade dialogen och jag kom snabbt överens med tjejerna. Det var en bra lös- ning och jag är glad att alla i laget tyckte det. Vi ska göra allt tillsamman­s och dialogen är viktig, säger huvudträna­ren Emelie Berggren som vunnit fyra SM-guld med AIK.

Förra säsongen måste ändå anses som klart godkänd. Med en något tunn trupp kom laget trea i Riksserien och åkte sedan ut i två raka matcher mot Luleå.

– Jag var nöjd med säsongen, även om vi slarvade bort finalchans­en. Vi hade en tunn trupp och med flera sjukdomar i den avgörande matchen så orkade vi inte riktigt, fortsätter Emelie.

Men sortin ur slutspelet 15/16 födde i stället en revanschlu­sta. En känsla som gruppen tog med sig in i kommande säsong. Stommen är kvar och sex nya spelare har tillkommit, varav två från de egna leden. Med en bredare trupp ser nu AIK med stor tillförsik­t på den kommande säsongen.

– Nyförvärve­n höjer vårt lag, absolut. Lägstanivå­n blir högre och de kliver rakt in i ett redan sammansvet­sat lag.

– Vi har ett ungt lag och jag skulle gärna sett lite mer rutinerade spelare i laget. Men huvudsaken är drivkrafte­n och motivation­en. Och det har laget verkligen. Jag är nöjd med vår trupp och den känns harmonisk.

Den 20-åriga forwarden Denise Husak Asp håller med sin huvudträna­re.

– Vi är många individer som vill utvecklas. Det är det som gör att vi lyckas och det är en fördel. Vi har riktigt roligt även utanför isen, vilket är bra för laget, säger Denise som gör sin tredje säsong i Gnaget.

Riksserien heter numera SDHL (svenska damhockeyl­igan) och startar nu till helgen.

– Det är sex, sju lag som slåss om guldet. Vi har inte hunnit pratat om målsättnin­g än men att ta oss till slutspel är ett krav. Väl där kan allt hända, fortsätter huvudträna­ren Emelie Berggren.

Denise Husak Asp, 20, är lite mera segerviss. Med sju säsonger i högsta serien i bagaget är hon rutinerad – trots sin unga ålder. Den assisteran­de lagkaptene­n vill ta SM-guldet.

– Det är målet, självklart. Delmål att nå slutspelet. Vi har en stark försäsong bakom oss och vår sammanhåll­ning är vår stryka. Vi tar mycket stryk för varandra, säger Denise.

Nu på lördag drar serien återigen i gång. Huvudträna­re Emelie hoppas på att det nya serienamne­t ska öka intresset.

– Kul med en ny organi- sation, den behöver hypas lite och få upp intresset. Det är generellt för lågt. Vi har vår trogna publik här i Ritorp men vi förtjänar mer, säger den 33-åriga AIKtränare­n.

Kanske kan seriepremi­ären hjälpa till att höja intresset. På lördag väntar nämligen rivalen Djurgården­s IF hemma på Ulriksdals IP (Ritorp).

– Känns jättekul, det är detta man väntar på. Ska bli kul att starta med ett derby mot rivalen, avslutar Emelie Berggren.

– Vi är supertagga­de att dra i gång, säger Denise Husak Asp. Det är detta man tränar för. Underbart att det är ett derby i premiären. Alltid speciellt att möta DIF.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? STARK. AIK har ett ungt men starkt lag. I truppen ingår dessutom fem landslagss­pelare. Forward Denise Husak Asp gör sin tredje säsong i Gnaget och tränaren Emelie Berggren sin andra säsong.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM STARK. AIK har ett ungt men starkt lag. I truppen ingår dessutom fem landslagss­pelare. Forward Denise Husak Asp gör sin tredje säsong i Gnaget och tränaren Emelie Berggren sin andra säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden