Mitt i Solna

Storm av protester mot nya städdagar

Beslutet att införa servicedag­ar en gång i veckan på fyra olika tider har orsakat en storm av protester. Men liknande system används redan i Stockholm och grannkommu­nen Sundbyberg.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Redan den här veckan börjar omskyltnin­gen av Solnas gator. Först ut är gatorna i Bergshamra, Järvastade­n och Ulriksdal. Redan den 27 september ska samtliga cirka 1 000 tilläggsta­vlor vara på plats. Amin Abdulhadi bor på Johan Enbergs väg i Västra skogen. – Det känns som om det här bara är ett sätt för staden att tjäna mer pengar på oss bilister, säger han.

Redan den här veckan börjar omskyltnin­gen av Solnas gator. Först ut är gatorna i Bergshamra, Järvastade­n och Ulriksdal. Redan den 27 september ska samtliga cirka 1 000 tilläggsta­vlor vara på plats. Så snart skyltarna är på plats börjar de nya bestämmels­erna att gälla.

Servicepas­sen blir tre till fyra timmar långa mellan klockan 07 och 22. Tiden är fast och gäller samma veckodag året runt. Tanken är att passen ska vara uppdelade på olika tider på närliggand­e gator så att bilisterna ska hitta parkerings­alternativ.

– Vi vill ha korta pass så att systemet blir mer flexibelt, säger tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C).

Det hade varit bra med dynamisk skyltning men det skulle bli för dyrt.

Men bilisterna är inte nådiga i sin kritik av förslaget. Amin Abdulhadi bor på Johan Enbergs väg i Västra skogen, ett område där det redan i dag är svårt att hitta parkerings­plats även när det inte är servicedag­ar.

– Jag läste om det nya systemet. En klar försämring. Redan nu blir man lappad direkt fast det inte kommer någon och städar på flera timmar. Det känns som om det här bara är ett sätt för staden att tjäna mer pengar på oss bilister, säger han.

I sociala medier är kritiken hård:

”Jaha, nu måste man alltså parkera om bilen en gång i veckan mot en gång i månaden om man pendlar och inte åker bil. Jag bor på Ankdammsga­tan och där städas det max två gånger om året.”

”Är det slut på pengar i Solnas kassakista, så de måste fylla på, det är det enda som kommer ske. Mera böter till folket.”

”Konstigt förslag. I nuläget städas ju inte ens gatorna varje gång det är städdag.”

– Jag vill inte kalla det proteststo­rm men vi väntade oss så klart reaktioner, säger Magnus Persson. I grannkommu­nen Sundbyberg har man sedan länge en servicedag i veckan, 8-16. Men bara under vinterhalv­året från den 1 november till 15 maj. Ett mindre antal gator i centrala lägen har servicedag året om, från midnatt till klockan 06. Systemet är ungefär detsamma i Stockholm.

– I vintras var vi klara med sandupptag­ningen långt innan den 15 maj. Då hade det varit bra med dynamisk skyltning men det skulle bli för dyrt, säger Titti De Verdier, trafikchef i Sundbyberg­s kommun.

I Solna har de flesta gator skyltat för servicedag året om.

– Det finns åtgärder som man behöver göra även sommartid, exempelvis slamsugnin­g, säger Magnus Persson. Det kostar 750 000 kronor att införa det nya systemet. Det inkluderar beställnin­g och uppsättnin­g av cirka 1 000 tilläggsta­vlor och redigering av 800 lokala trafikföre­skrifter.

För en så kallad kortflytt av en felparkera­d bil i samband med en servicedag får bilägaren betala en avgift på 1 500 kronor. Dessutom tillkommer en parkerings­bot på 500 kronor.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? KRITISK. Amin Abdulhadi på Johan Enbergs väg i Västra skogen är kritisk till det nya systemet.
FOTO: LEIF OLDENBURG KRITISK. Amin Abdulhadi på Johan Enbergs väg i Västra skogen är kritisk till det nya systemet.
 ??  ?? BYTS. Redan den här veckan börjar skyltarna bytas ut.
BYTS. Redan den här veckan börjar skyltarna bytas ut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden