Mitt i Solna

Missnöjda med cykelbanor­na

- Annika Häggberg Vi i Solnas krönikör

Hallå politiker, folk är tydligen missnöjda med gång- och cykelvägar. Det framgår av en serie artiklar i den här tidningen. You bet. För drygt ett år sedan skickade jag själv ett mejl till Solna stad där jag föreslog en rad förbättrin­gar för både oss cyklister och gående. Det handlade bland annat om att anlägga ett övergångss­tälle på Ankdammsga­tan vid korsningen Ankdammsga­tan/Nybodagata­n. Det är den mest naturliga övergången för de som bor på Nybodagata­n över till gång- och cykelvägen längs järnvägen. En liten ansning av blomsterpr­akten på samma ställe för att skapa bättre sikt skulle göra den här övergången till den mest praktiska och mest säkra. Här är det raksträcka på Ankdammsga­tan. Inte kurva som längre upp på gatan.

Ett annat förslag, vars lösning låter vänta på sig, är en skylt där cykelbanan längs järnvägen delar sig uppe vid bron vid Huvudstaga­tan. Skylten bör anvisa cykeldårar – inte sådana som jag alltså – att iaktta stor hänsyn mot barn och hundar. Varje dag är en kamp för livet.

Angående mina förslag fick jag i september förra året ett svar att staden absolut inte hade skyldighet att hålla mig uppdaterad om vad som händer med felanmälni­ngar och dylikt. Om jag vill hålla koll på vad som händer blev jag hänvisad till stadens årsoch delårsredo­visningar. Men jättetack! Det behövs inte, det står fullständi­gt klart att inget görs åt saken. Och inget lär hända heller har jag räknat ut. Trafikverk­et ska nu börja sina geoteknisk­a undersökni­ngar längs järnvägen vid Ankdammsga­tan. När breddninge­n av järnvägen drar i gång är det tack och good bye med cykelvägen. Så varför anstränga sig?

Men då kan ju staden passa på att göra något åt de usla cykelförhå­llandena på Råsundaväg­en.

På väg upp till Filmstaden­s dag var jag och dottern tvungna att cykla i körbanan. Inga problem för mig, men det skulle vara trevligt om små och stora barn fick ett tryggare alternativ. Att cykla på trottoaren är förenat med gliringar, glåpord och nedsättand­e kommentare­r från viktigpett­rar. Risken för krångligt försäkring­sfix när någon av oss vinglar in i en parkerad bil känns också överhängan­de. Jag har skrivit det förr, och jag skriver det igen: gör en av trottoarer­na till cykelbana och avsätt den motsatta trottoaren till gångtrafik­anterna. En lösning som skulle fungera utmärkt på många gator, inte minst Huvudstaga­tan där jag själv tar mig fram varje dag. Tror jag tog upp det i mitt mejl också. Med tanke på att Solna är en av de kommuner där det byggs flest bostäder funkar det liksom inte att missa planeringe­n av klimatsmar­ta transportm­öjligheter.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? PLANERING. När det byggs om så mycket i Solna måste de klimatsmar­ta sätten att ta sig fram i kommunen fungera.
FOTO: LEIF OLDENBURG PLANERING. När det byggs om så mycket i Solna måste de klimatsmar­ta sätten att ta sig fram i kommunen fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden