Mitt i Solna

Ljuslek i höstmörkre­t

Under andra halvan av 2016 väntar en avslappnad, avskavd och enkel stil, med stora inslag av mörka, softade toner. En lek med material och färg är genomgåend­e för alla trender.

-

Efter sommarens lekfulla flirt med frukt och grönt går vi nu mot dystrare tider. Men det behöver i sig inte innebära att det blir tråkigare, utan snarare lugnare och mer bastant. Tygtryck, geografisk­a rektanglar och fina små detaljer sätter höstens trender.

INVERTERAT där ljust och fräscht blir burrigt och murrigt

En av årets viktigaste trender har varit att ta in mörka, murriga och dova färger. Det ljusa, pigga byts mot det mörka, sobra och skapar inverterad­e rum där vila och lugn ligger i fokus. Forskning har visat hur viktigt det är att vi får en god natts sömn, för att ladda och omgruppera. Vilan blir bäst utan inverkan av ljus, och precis som vi behöver solljus behöver vi också mörker. I den här trenden hittas varma gula, rostfärgad­e och mörkblå toner, som skapar vackra accenter till material som trä, metall och glas. Hemmet är personligt, med kollage av tavlor, många mjuka kuddar och filtar i soffan och vackra mattor på golvet.

BOKA EN RESA till Nya England – och stanna hemma

En blårandig arbetsskjo­rta, vindpinat solblekt trä, naturmater­ial som läder, linne, sten, hav, och sand samt en avslappnad östkustlig livsstil är inspiratio­nskällorna till höstens klassiska New England-trend. För den som älskar att bada om sommaren fortsätter havslivet i den här trenden, om än med mer vindpinade och regniga blåa horisonter. Investera i storrandig­a blå detaljer som prydnadsku­ddar och mattor, och matcha med mattor i sisal och beigea naturmater­ial som fångar känslan av strand och sand. Möbler i rödbrunt ädelträ lyfter fram den blå färgen på ett klassiskt stilfullt vis. Hämta inspiratio­n från kända författare som levt och verkat i New England, så som Mark Twain, Harriet Beecher Stowe Emelie. Här porträtter­as det enkla livet i harmoni med naturen.

AVSKAVDA HÖRN och personliga fynd

I den här trenden syns det tidiga 2000-tales chabby chic i en ny tappning. Borta är de bulliga möblerna, de vitmålade skåpen och de sirliga citaten, och i stället syns avskavda hörn, blandat med designerfy­nd och småskaliga produktion­er. Äg bara det du verkligen älskar – skippa all utfyllnad och onödigt krafs.

Arbeta med färger som har en naturlig knytpunkt i naturen, som blått, grönt, korall och gult. Låt gärna grundtoner­na gå i skalan blått, grått, mattsvart, vitt och beige. Det är färger som fungerar avstressan­de, och skapar en fin enhetlighe­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: H&M FOTO: IKEA FOTO: IKEA FOTO: H&M FOTO: IKEA FOTO: GRANIT FOTO: ÅHLENS FOTO: H&M FOTO: LAGERHAUS ?? Romantiskt med glas och metall. Tunna linjer och dämpad färgskala. Den marina känslan märks tydligt. Låt den mörkare tonen ligga till grund. Blockat är rätt. Granit och kalk återfinns i inredninge­n. Brokigt och levande. Beige och vitt passar fint...
FOTO: H&M FOTO: IKEA FOTO: IKEA FOTO: H&M FOTO: IKEA FOTO: GRANIT FOTO: ÅHLENS FOTO: H&M FOTO: LAGERHAUS Romantiskt med glas och metall. Tunna linjer och dämpad färgskala. Den marina känslan märks tydligt. Låt den mörkare tonen ligga till grund. Blockat är rätt. Granit och kalk återfinns i inredninge­n. Brokigt och levande. Beige och vitt passar fint...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden