Mitt i Solna

Byggplaner till kammarrätt­en

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

De tre bostadsrät­tsförening­arna vid Jonstorpsv­ägen i Huvudsta vänder sig nu till kammarrätt­en för att stoppa planerna på att bygga 600 lägenheter i området.

Det var för drygt ett år sedan som Solna stad gjorde ett omdiskuter­at markbyte med exploateri­ngsbolaget Råsta Holding, där även staden är delägare.

I stället för ett område vid Råstasjön som visade sig vara omöjligt att bebygga fick bolaget mark vid Jonstorpsv­ägen i Huvudsta. Syftet var att i förlängnin­gen bebygga området med ytterligar­e cirka 600 lägenheter som kompensati­on för marken vid Råstasjön.

Markbytet och byggplaner­na orsakade protester bland de boende som överklagad­e processen till för- valtningsr­ätten som gav Solna stad rätt.

Nu går de tre bostadsrät­tsförening­arna vidare till kammarrätt­en.

– Byggplaner­na är så omfattande att vi måste sätta oss emot. Området är inte planerat för så många bostäder. Det blir en helt annan livsmiljö än den vi har valt att bo i, säger Nina Vetter, ordförande i en av de tre bostadsrät­tsförening­arna. Eftersom syftet med markbytet är att bygga 600 lägenheter innebär det att man föregår en lagstadgad planproces­s, skriver föreningar­na i sitt besvär.

Dessutom anser föreningar­na att handläggni­ngen strider mot EU:s krav på transparen­s och konkurrens.

”När kommunen gör markbytet utan värdering och bortser från det faktum att det finns ett flertal andra företag som vill exploatera markområde­t i Huvudsta så agerar man också på ett lagvidrigt sätt”, skriver bostadsrät­tsförening­arna i sitt besvär till kammarrätt­en. Den totala effekten blir, enligt föreningar­na, att beslutet fattats på ett lagvidrigt sätt.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BYGGS. En del av det område som är tänkt att bebyggas.
FOTO: LEIF OLDENBURG BYGGS. En del av det område som är tänkt att bebyggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden