Mitt i Solna

Det är ingen som har någon spåkula.

- Ulrica Andersson 070-78 72 078 ulrica.andersson@direktpres­s.se

Per-Arne Sandegren, analyschef hos Svensk mäklarstat­istik

Efter sommarens ledigheter väntas antalet bostäder till försäljnin­g öka. Men om priserna ligger kvar på samma platå återstår att se.

– Det är ingen som har någon spåkula. Vi vet inte vad som händer om två månader, säger PerArne Sandegren, analyschef hos Svensk mäklarstat­istik.

Marknaden i Stockholms­området har bromsat in.

– I de allra centralast­e delarna har det stått still i nästan ett år nu. Sett över länet har vi legat på samma nivå sedan ungefär sex månader, säger Per-Arne Sandegren.

Den försäljnin­g som hunnit föras in i statistike­n i augusti tyder på ökande volymer, alltså att fler bostäder säljs. Priserna förändras inte eller går något neråt, enligt Per-Arne Sandegren.

Bostadsför­säljning följer ganska tydliga säsongsmön­ster.

– Under sommaren planar det alltid ut, precis som över jul och nyår. När ledighetsp­erioderna är över tar det alltid fart med volymer, säger han.

Hur det blir med priserna är en mer svårbesvar­ad fråga. Per-Arne Sandegren drar parallelle­r till riksbanken­s räntekurvo­r, som justeras oavbrutet.

– Det är väldigt svårt att uttala sig. Men vi har haft väldigt kraftiga uppgångar på bostadsrät­ter och det är inte orimligt att nå en platå. Inget konstigt om det fortsätter ett tag till, säger PerArne Sandegren.

Det allmänna konjunk- turläget påverkar, med låg nyprodukti­on och fortsatt stor inflyttnin­g till Stockholms­området.

– Vi har även omvärldslä­get att ta hänsyn till, ett osäkert Europa är inget som bygger upp självförtr­oendet. Det är inget vi analyserar, men man kan ha med sådana resonemang i en artikel, säger Per-Arne Sandegren.

Priserna på villor började accelerera senare än priserna på bostadsrät­ter i Stockholms­området. Nu har bostadsrät­terna bromsat in, men det är inte otänkbart att villorna följer efter även den här gången, menar Per-Arne Sandegren. Takten är snabbare på bostadsrät­tsmarknade­n.

– Bostadsrät­terna är den större marknaden. Det tar lite längre tid att köpa och sälja villor, säger Per-Arne Sandegren. Nyprodukti­on påverkar också statistike­n.

– De tenderar att ha ett högre genomsnitt­spris än befintligt bestånd. Om det släpps ut ett stort antal punkthus i ett område kan det visa sig som prisökning­ar, säger Per-Arne Sandegren.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ÖKNING. Fler objekt kommer ut på marknaden efter att sommarledi­gheterna är över.
FOTO: MOSTPHOTOS ÖKNING. Fler objekt kommer ut på marknaden efter att sommarledi­gheterna är över.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden