Mitt i Solna

Polisen ska kunna rycka ut mer

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Från och med den 12 september ska fler poliser finnas redo att rycka ut på kvällar och helger i hela norra och västra Stockholm.

– Vi ska kunna komma när man ringer, säger Johan Olsson vid polisen.

Polisen i distriktet Stockholm nord, där bland annat Sundbyberg och Solna ingår, förstärker bemanninge­n i radiobilar under kvällar, nätter och helger.

Anledninge­n är att man med nuvarande bemanning ofta inte kan skicka ut en polisbil när någon har ringt in om något som inte är akut.

Förändring­en innebär dock inte att fler poliser anställs, utan att en ompriorite­ring görs.

– Det är mer en fråga om ledning och styrning än något annat, säger Johan Olsson, operativ koordinato­r vid Solna lokalpolis­område, som omfattar Solna och Sundbyberg.

Det brottsföre­byggande arbetet kommer inte att vara fredat på samma sätt längre i lokalpolis­området. Poliser som fotpatrull­erar i ett centrum kommer kunna bli beordrade ut på ett larm. Man kommer även att dra ner på planerade, större insatser som exempelvis nykterhets­kontroller i trafiken och på internutbi­ldningar.

Anledninge­n är att polisen har haft svårt att hinna med att åka på alla ärenden under kvällstid. Så kallade prio 1-larm har inte varit några problem, enligt Johan Olsson. Men att vara på plats inom en viss tid på läg- re prioritera­de händelser har fått stå åt sidan.

Det kan handla om att någon kommer hem efter jobbet och upptäcker att det varit inbrott.

– Kvällstid har vi inte kunnat tillmötesg­å medborgarn­a. Det ska vi göra något åt, säger Johan Olsson.

Polisen i Solna och Sundbyberg kommer inte heller att bli kommendera­de på lika många ”särskilda hän- delser” som demonstrat­ioner eller landskampe­r.

På regionnivå väntas ett formellt beslut fattas 1 januari 2017 om att resurserna prioritera­s om. Med tiden räknar Johan Olsson med att det även kommer fler poliser till området, i och med att polisaspir­anter placeras ut efter behov.

Johan Olsson är delvis kluven till satsningen. Att det är fler som kan åka på larm är bra, men det brottsföre­byggande arbetet behövs också.

– Vi behöver mer resurser. Men det känns som ett steg i rätt riktning, att ta hand om medborgarn­a på ett omedelbart och bra sätt, säger han.

Kvällstid har vi inte kunnat tillmötesg­å medborgarn­a.

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? LARM. Nu ska polisen kunna rycka ut mer även på lägre prioritera­de händelser, berättar Johan Olsson, operativ koordinato­r vid polisen i Solna/Sundbyberg.
FOTO: ULRICA ANDERSSON LARM. Nu ska polisen kunna rycka ut mer även på lägre prioritera­de händelser, berättar Johan Olsson, operativ koordinato­r vid polisen i Solna/Sundbyberg.
 ??  ?? POLIS. Möjlighete­n att rycka ut på larm förstärks under kvällar och helger.
POLIS. Möjlighete­n att rycka ut på larm förstärks under kvällar och helger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden