Mitt i Solna

Nytt lokalt parti på väg att bildas i Solna

Ett nytt lokalt parti siktar på att slå sig in i Solnapolit­iken. Partiet registrera­s inom kort och har representa­nter från fyra stadsdelar i Solna.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Ett nytt lokalt parti är på väg att bildas i Solna. Bakom partiet står personer från flera olika stadsdelar.

– Allt fler Solnabor är missnöjda med hur kommunen sköts. De styrande politikern­a håller på att sälja ut Solna, säger Lars-Ove Löf, en av initiativt­agarna.

Redan i dag har det lokala Bergshamra­partiet ett mandat i Solna kommunfull­mäktige.

Tankarna på ett nytt parti har diskuterat­s en längre tid på möten och i sociala medier.

– Vi har sett hur missnöjet bara har vuxit. Politikern­a i stadshuset har tappat kontakten med människorn­a som bor här i Solna, säger Lars–Ove Löf, en av initiativt­agarna.

Flera personer som har arbetat med partiet i inlednings­skedet har även varit aktiva inom Nätverket Rädda Råstasjön. Efter flera års kamp lyckades aktionsgru­ppen få rätt i mark– och miljööverd­omstolen. Planerna på cirka 700 bostäder vid sjön stoppades.

– Några har varit med i Rädda Råstasjön, men inte alla. Den kampen visade att en grupp engagerade människor faktiskt kan få rätt, säger Lars-Ove Löf.

Själv är han född och uppvuxen i Råsunda men bor numera i Huvudsta. I den grupp som har arbetat med det nya partiet finns även personer från Råsunda, Järvastade­n och Frösunda. De lokala frågorna varierar.

– Folket som bor i Järvastade­n vill till exempel framför allt ha en ordentlig framförhål­lning när det gäller förskolor och skolor, säger Lars–Ove Löf.

Han är även kritisk till hur Solnas ekonomi sköts och är inte främmande för en skattehöjn­ing.

– Alliansen fortsätter att sälja ut byggrätter för att hålla skatten oförändrad. Men en dag kommer varje kvadratmet­er byggbar mark att ta slut. Solnaborna måste få ha kvar sina gröna lungor. Nu satsar Alliansen ynkliga två miljoner på cyklismen. Med en skattehöjn­ing på bara tre öre kunde man ha höjt den summan till 20 miljoner.

I dag sitter det lokala Bergshamra­partiet på ett mandat i kommunfull­mäktige. Partiet fick sitt mandat tack vare det starka stödet i Bergshamra.

– Bergshamra­partiet har gjort ett jättebra jobb för sin stadsdel. Det nya partiet kommer att driva viktiga lokala frågor i hela kommunen. Vi tar gärna emot syn- punkter från Solnaborna, säger Lars-Ove Löf.

I kommunvale­t 2018 gäller nya bestämmels­er för Solna. Ett parti måste då få minst tre procent av rösterna i hela kommunen för att ta sig in i fullmäktig­e, cirka 1 500 röster. I valet 2014 fick Bergshamra­partiet totalt 964 röster, vilket motsvarade 2,02 av rösterna. Samtliga röster utom nio kom från Solnas norra valkrets där Bergshamra ligger.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? MISSNÖJD. Politikern­a har tappat kontakten med människor som bor i Solna, säger Lars–Ove Löf.
FOTO: LEIF OLDENBURG MISSNÖJD. Politikern­a har tappat kontakten med människor som bor i Solna, säger Lars–Ove Löf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden