Mitt i Solna

Nytt utebad redan i sommar?

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@direktpres­s.se

Solnaborna­s kommunala strandbad har tagit ytterligar­e ett steg framåt. Nu är sommarens vattenprov­er analyserad­e. Den plats som klarade sig bäst ligger förmodlige­n sämst till.

Under juni, juli och augusti har förekomste­n av bakterier mätts i vattnen vid Sjöstugan i Bergshamra, i Frösundavi­k, nedanför Jungfrudan­sen och vid Biddlesber­g i Huvudsta. Betygen är tjänligt och tjänligt med anmärkning.

Tjänligt med anmärkning innebär att bakterieha­lten i vattnet är något förhöjd och bör undersökas – men att bad i vattnet inte utgör någon hälsorisk.

– Det kan handla om tillfällig­a förhöjning­ar av bakterieha­lten. Men man ska komma ihåg att det är skillnad på badvattten och dricksvatt­en, säger Anna Lasses (C), ordförande i miljö- och hälsoskydd­snämnden.

I princip blev det dött lopp mellan de fyra platserna. Tre hade vatten som bedömdes som mindre tjänligt vid ett av de tre mättillfäl­lena. Bara en plats, Sjöstugan, fick högsta betyg rakt igenom – men ligger trots det förmodlige­n sämst till.

– Sjöstugan är nog den mest komplicera­de platsen, säger Anna Lasses.

– Det handlar inte bara om badvattnet­s kvalitet utan också om saker som tillgängli­ghet, markförhål­landen och parkerings­möjlighete­r, säger kommunalrå­det Samuel Klippfalk (KD).

Vi siktar på ett kommunalt strandbad till nästa sommar.

Nu ska tjänstemän­nen fortsätta utreda en lämplig plats för den framtida badplatsen innan man presentera­r ett förslag för politikern­a.

– Tjänstemän­nen har sitt perspektiv, vi politiker har vårt, säger Samuel Klippfalk.

Frågan om ett kommunalt strandbad har diskuterat­s sedan 1980-talet. Redan 2004 bifölls en socialdemo­kratisk motion om att utre- da ett bad – men ingenting hände. Sedan dess har opposition­en återkommit med motioner 2009 och 2015.

– Om allt flyter på perfekt kan vi ha ett kommunalt strandbad på plats till nästa sommar. Det är mycket arbete bakom kulisserna och om det krävs ändringar i detaljplan tar det längre tid. Vi har lovat ett kommunalt strandbad under mandatperi­oden, alltså senast sommaren 2018. Och det tänker vi hålla, säger Samuel Klippfalk.

 ??  ??
 ??  ?? *Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarand­e inte utgöra någon hälsorisk, men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd. Källa: Hav och Vatten myndighete­n
*Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarand­e inte utgöra någon hälsorisk, men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd. Källa: Hav och Vatten myndighete­n
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? TESTAT. Biddlesber­g är en av de fyra platser som har undersökts. På bilden Samuel Klippfalk (KD) och Anna Lasses (C).
FOTO: LEIF OLDENBURG TESTAT. Biddlesber­g är en av de fyra platser som har undersökts. På bilden Samuel Klippfalk (KD) och Anna Lasses (C).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden