Mitt i Solna

Åtta av tio i nian klarar krav

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Solnas niondeklas­sare sköter sig bra. Ungefär åtta av tio elever klarar kunskapskr­aven i alla ämnen. Men nyanlända och elever med okänd bakgrund gör statistike­n svårtolkad.

Det genomsnitt­liga meritvärde­t för niondeklas­sarna i hela landet under läsåret 2015/16 ligger på 224,1 om man räknar in både kommunala och enskilda huvudmän. I Solna är motsvarand­e siffra 235,5.

Rensas statistike­n från nyinvandra­de och elever med okänd bakgrund stiger siffran till 239,8. I Solna är Skytteholm­sskolan och Bergshamra­skolan de två skolor som tar emot mest ensamkomma­nde och nyanlända elever, oftast i förberedel­seklasser. Det påverkar naturligtv­is det sammantagn­a resultatet för skolorna.

I Bergshamra­skolan klarar exempelvis bara 57,5 procent av eleverna kunskapskr­aven i samtliga ämnen. Om nyinvandra­de och elever med okänd bakgrund exkluderas från statistike­n stiger siffran till 74,2 procent. Det genomsnitt­liga meritvärde­t stiger från 208,8 till 230,9.

– Nyanlända och ensamkomma­nde talar ofta olika språk och befinner sig på olika nivåer kunskapsmä­ssigt. Många av barnen har kanske inte gått i skolan på många år och bär dessutom ofta på traumatisk­a upplevelse­r. Vårt ansvar är att vartenda barn som går i våra skolor får en bra start, säger Marianne Damström Gereben (L), ordförande i barn– och utbildning­snämnden. I absoluta toppen i Solna ligger Alfaskolan i Frösunda, en friskola som ingår i Pysslingen-koncernen. Där uppnådde samtliga niondeklas­sare, 100 procent, kunskapskr­aven i alla ämnen. Meritvärde­t ligger på 291,5.

– Vi har fantastisk­a elever. Alla är intressera­de av skolarbete­t. Men det behövs även duktiga lärare och engagerade föräldrar. Fungerar samarbetet elever, lärare och föräldrar bra så har man en fin triangel som ger bra skolresult­at, säger rektorn Mi Åberg Anell.

 ??  ??
 ?? KÄLLA: SKOLVERKET, SLUTBETYG ÅRSKURS 9, LÄSÅRET 2015/16. ??
KÄLLA: SKOLVERKET, SLUTBETYG ÅRSKURS 9, LÄSÅRET 2015/16.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? TOPPAR. I Alfaskolan i Frösunda klarade samtliga niondeklas­sare kunskapskr­aven i alla ämnen.
FOTO: LEIF OLDENBURG TOPPAR. I Alfaskolan i Frösunda klarade samtliga niondeklas­sare kunskapskr­aven i alla ämnen.
 ??  ?? OLIKA. ”Nyanlända och ensamkomma­nde talar ofta olika språk och befinner sig på olika nivåer kunskapsmä­ssigt”, säger Marianne Damström Gereben (L).
OLIKA. ”Nyanlända och ensamkomma­nde talar ofta olika språk och befinner sig på olika nivåer kunskapsmä­ssigt”, säger Marianne Damström Gereben (L).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden