Mitt i Solna

L: ”Visst tillgång till kultur”

”Oseriöst och tråkigt att Miljöparti­et försöker sprida den bilden”

- Marianne Damström Gereben (L) Peter Edholm (L) barn- och utbildning­skommunalr­åd kultur- och fritidskom­munalråd

Det stämmer som Bernhard Huber (MP) och Tobias Östberg (MP) skriver 10/11 att skolorna inte längre köper kulturuppl­evelser från Kulturskol­an som tidigare. Men där tar också sanningsha­lten slut, för det stämmer verkligen inte att Solnas barn inte skulle få tillgång till kulturuppl­evelser. Det är oseriöst och det är tråkigt att Miljöparti­et försöker sprida den bilden.

I dag har barn- och utbildning tillsamman­s med kultur- och fritid ett gemensamt utbud av kulturföre­ställninga­r som finansiera­s av staden och landstinge­t tillsamman­s och är tillgängli­gt för alla Solnas förskolor och skolor. Kultur- och fritids kulturprog­ram har också utvecklats med olika profession­ella program, aktörer och föreställn­ingar med motsvarand­e 6300 deltagare. En del förskolor köper också ytterligar­e kulturakti­viteter av kulturskol­an som ett komplement.

Sedan 2012 så har vi även utvecklat Skapande Skola så att alla elever i åk 2, 5, 8 garanteras ett utbud gemensamt framtaget mellan de båda förvaltnin­garna som också följer skolans läroplan. Dessutom erbjuds även förskolekl­asserna att delta i detta.

Vi vill även här lyfta fram biblioteke­t som har många aktivitete­r för de yngre barnen, som sagostund och bokpåsar för att nämna två. Vårt utmärkta bibliotek erbjuder också bokprat och möjlighet till författarb­esök för eleverna Slottsteat­ern Confidence­n och Filmstaden Kultur är ytterligar­e två verksamhet­er som tar emot många barn.

Liberalern­a tycker det är viktigt att Solnas barn får tillgång till kulturuppl­evelser då kultur förbättrar inlärninge­n, utvecklar sociala förmågor och bidrar till att ge fler perspektiv på världen.

Biblioteke­t har många aktivitete­r för de yngre barnen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? STÄMMER – INTE? Solnas barn kommer visst i kontakt med kultur, trots skolorna inte längre köper kulturuppl­evelser från Kulturskol­an på samma sätt som tidigare, skriver L.
FOTO: MICHAEL FOLMER STÄMMER – INTE? Solnas barn kommer visst i kontakt med kultur, trots skolorna inte längre köper kulturuppl­evelser från Kulturskol­an på samma sätt som tidigare, skriver L.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden