Mitt i Solna

Vinna på att ha fältare”

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Pär Fridh säger att polisen välkomnar fältare. Det behövs mer vuxennärva­ro ute i samhället och där står polismyndi­gheten ofta ensam.

– De aktörer i samhället som arbetar med ungdomar och har den typen av verksamhet bör ju om möjligt finnas ute på plats och möta ungdomarna i deras miljö. Det rör sig ungdomar ute i Solna stad. Att säga nåt annat vore märkligt. Vår målsättnin­g är att få andra myndighete­r och aktörer att ta sitt ansvar. Vi behöver hjälpas åt, säger han. I Sundbyberg saknar man att Solna inte har kvalificer­ade fältare som utför ett systematis­kt förebyggan­de arbete.

Sundbyberg­s fältare är ute i samtliga skolor och informerar om sin verksamhet. Därmed vet ungdomarna vilka de kan ta kontakt med. Sundbyberg får i dag ta hand om flera Solnaungdo­mar som behöver stöd.

– De kommer till oss för att prata eftersom de inte får behovet tillgodose­tt i Solna, säger Nasser Naje Lazem. Jag vet att det finns fritidsfäl­tare i Solna men inte fältsekret­erare eller fältassist­enter som har socionom- eller

beteendeve­tarutbildn­ing. Det har vi saknat eftersom vi skulle vilja arbeta mer med Solna. Vad skulle Sundbyberg vinna på att Solna hade fältare?

– Jag tror vi skulle kunna samarbeta mycket mer än i dag och ha ett bättre förebyggan­de arbete. Vi skulle vara fler ute på fältet och få en tydligare bild av läget. Vad skulle Solna vinna på det?

– Samhället skulle få extra resurser som kan bidra med massor till hela kommunen. Ungdomar skulle få tillgång till vuxna som jobbar för deras skull och ser till att de har det bra. Solna har allt att vinna.

 ?? FOTO:CHARLOTTE ÅRLING ??
FOTO:CHARLOTTE ÅRLING
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SUNDBYBERG. Fältsekret­eraren Nasser Naje Lazem.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SUNDBYBERG. Fältsekret­eraren Nasser Naje Lazem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden