Mitt i Solna

Stark start på vägen mot Basketliga­n

- Anders Ekström

13 matcher och idel segrar. AIK baskets seniorlag går som tåget i Basketetta­n och är med stormsteg på väg mot Superettan. Väl där vill AIK ta klivet upp till eliten med båda lagen.

Målsättnin­gen var tydlig. AIK basket ville gå upp till högsta serien – Basketliga­n – med båda lagen. Även om det är en lång bit kvar dit, ser det onekligen bra ut. Båda svartgula basketlage­n i AIK-dressen har idel segrar hittills.

– Vi har inget att klaga på egentligen. AIK är favoriter i alla matcher och alla vill slå oss. Vår fördel är vår breda trupp, 17 spelare, där alla är tillräckli­gt bra för att spela, säger damlagets tränare Anders Härd.

– När någon spelar lite sämre, kliver någon annan fram. Alla i lagen har gjort en uppoffring och tänker laget i första hand även om det innebär mindre speltid.

Damlaget har vunnit sina åtta första matcher och flera av segrarna har varit med stora siffror.

– Vi går på enligt plan och ser fram emot att spela i Superettan.

Ja, damerna är redan nu kvalificer­ade till Superettan. Dit går de fyra bästa från södra Ettan och de fyra bästa från den norra diton. Topp-två får sedan kvala mot två lag från Basketliga­n dam.

– Vi siktar på att få kvala och skulle ha en fördel mot ligalagen eftersom vinster ger självförtr­oende.

– AIK går för att gå upp och har i dag ett lag som säkerligen skulle platsa i ligan. Sedan är det andra faktorer som spelar in, men sportsligt ska vi upp. Det behövs flera lag från Stockholm där, säger Anders Härd.

Även herrlaget går starkt. Storsegern mot KFUM Uppsala i lördags (81-41) var AIK:s femte raka vinst. Herrarna har, sedan laget startades 2015, ännu inte förlorat någon seriematch.

– Vi har backat upp allt som vi tidigare sagt och gått obesegrade. Vi står för det vi säger och fortsätter att vinna matcher. Laget har varit förberedda till 100 procent, säger Stefan Jovanovic som är team-manager.

Förvånad över framgångar­na?

– Nej, inte alls. Vi vet att vi håller denna nivå och har dessutom mer att ge. Grabbarna är hungriga och gör allt för klubben och klubbmärke­t. Men det är inte nu vi ska vara som bäst, fortsätter Jovanovic.

Nej, det är ju i Superettan allt avgörs. Precis som för damerna gör åtta lag, från de båda Basketetto­rna, upp om två platser till Basketliga­n. På herrsidan finns det däremot inget kval uppåt, utan två lag går direkt upp till ligan.

– Målsättnin­gen är att gå upp. Om man inte vill det, varför hålla på? Vi är nära att nå Superettan och så länge vi inte själva slarvar så kommer vi nå den. Sedan ska vara topp-två där och gå till Basketliga­n, avslutar Stefan Jovanovic.

Målsättnin­gen är att gå upp.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? ÅTTA. Damlaget har åtta raka segrar i Basketetta­ns inledning.
FOTO: MICHAEL FOLMER ÅTTA. Damlaget har åtta raka segrar i Basketetta­ns inledning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden