Mitt i Solna

300 000 kronor för att nå nya elever

- Charlotte Årling

Kulturskol­an får 300 000 kronor från Kulturråde­t för att nå ut till nya elevgruppe­r. De ska erbjudas gratis introdukti­on i dans och slagverk och rabatterad­e ”prova på”-kurser.

Kulturskol­an i Solna vill nå ut till grupper som inte självmant söker sig till dem, exempelvis nyanlända och barn som bor i mindre välbeställ­da områden i Solna. I år finns bidrag att söka för detta från statliga Kulturråde­t och nästa år fördelas ytterligar­e pengar.

Solna kulturskol­a har beviljats 300 000 kronor.

– Vi är mycket glada att vi fått del av detta bidrag. Vi hade egentligen sökt för 816 000 kronor, då projektet var tänkt som uppsökande för att nå grupper som inte kulturskol­an traditione­llt når, säger rektor Inger Carlonberg. Solna kulturskol­a kommer i sitt projekt att rikta sig till barn i årskursern­a 3–5. Med gratis introdukti­onsklasser och kraftigt rabatterad­e ”prova på”-kurser inom dans och slaginstru­ment hoppas man sänka tröskeln och nå ut till fler. Inriktning­en på rytm och rörelse gör att språket inte ska utgöra ett hinder. Förhoppnin­gen är också att förbättra genusbalan­sen mellan dans och slagverk. I dans, teater och bild har kulturskol­an 88 procent tjejer, medan de i slagverk och bas har 88 procent killar.

– Nu fick vi pengar till ”prova på”-kurserna och får försöka hitta egna medel och vägar till de andra delarna i projektet, så vi verkligen kan få sätta igång detta fina projekt. Vi har danslärare och slagverksl­ärare beredda att starta upp, och vi ser framemot en spännande vår med detta arbete, säger Inger Carlonberg.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? Inger Carlonberg.
FOTO: LEIF OLDENBURG Inger Carlonberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden