Mitt i Solna

50-åring döms för att ha köpt sex av 16-åring

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

En Solnabo som tingsrätte­n hade fällt för sexköp av barn får sin dom fastställd av hovrätten.

Mannen hävdar att han var berusad och inte förstod att flickan var minderårig när han tog kontakt med henne, men sms:en på hans mobiltelef­on motbevisar honom.

Den dömde mannen är runt 50 år gammal och hade kommit i kontakt med den då 16-åriga flickan via en annons på internet. De började skicka sms-meddelande­n till varandra och hon skickade en bild på sig själv till honom.

I ett sms skrev hon till honom att hon var 16 år gammal, men de fortsatte ändå att skriva till varandra. Han frågade om hon ”kunde sköta det snyggt så att inte hennes föräldrar skulle upptäcka något och han få besök av farbror blå”.

Mannen hävdar att han var deprimerad och berusad och att han dagen efter inte mindes annat än att de hade stämt träff.

Två dagar efter den första kontakten möttes mannen och flickan i centrala Solna och gick hem till honom. Innan de gick in i sovrummet berättade hon var hon bodde och att hon gick i skolan, men inte vilken årskurs hon gick i. Mannen uppger att han trodde att hon var 18–19 år men att han inte reflektera­de så mycket över hennes ålder.

De kom överens i förväg om hur mycket hon skulle få betalt, men mannen minns inte om det var 1 000 eller 1 500 kronor. Flickan uppger i förhör att det var 2 000 kronor och att hon behövde pengarna för att köpa narkotika.

Mannen avslöjades av Stockholms­polisens specialgru­pp som letar efter barn som säljer sex genom exempelvis annonser på internet.

Flickan hade förekommit i ett annat ärende med en annan man, och polisen tog in henne på förhör. I samband med förhöret skrev hon ut mejlkonver­sationer med olika män som hon hade haft kontakt med, däribland den nu dömde Solnabon.

Solnabon döms till villkorlig dom med samhällstj­änst 75 timmar, vilket motsvarar två månaders fängelse. Han ska dessutom betala 10 000 kronor i skadestånd till flickan. Eftersom hon deltog i handlingen frivilligt anses hon inte ha utsatts för en allvarlig kränkning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden