Mitt i Solna

Trygg, tryggare, Solna

Solna stad klättrar i trygghetsi­ndex Nu har 2 700 invånare fått säga sitt om tryggheten i Solna. Staden upplevs som tryggare än för tio år sedan, och minst oro känner man i Bergshamra. Det enda område där tryggheten har minskat är i samband med idrottseve

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

Iår lägger Solna stad 10 miljoner kronor specifikt på trygghetså­tgärder i stadsmiljö­n, såsom bättre belysning och sanering av klotter. Även i nästa års budget läggs 10 miljoner kronor.

För att ta reda på var pengarna behövs bäst har Solna stad beställt en omfattande trygghetsi­nventering som precis har blivit klar. Stiftelsen Tryggare Sverige har skickat ut totalt 2 700 enkäter till Solnaborna.

Inventerin­gen visar att Solna är en trygg stad att leva och verka i. Jämfört med många andra kommuner får Solna ett mycket gott resultat när alla trygghetsf­aktorer räknas samman, och oron för att utsättas för brott är låg.

Bergshamra är det område där flest känner sig trygga, följt av Järva/Nya Ulriksdal och Frösunda. Samtidigt konstatera­s det att trygghetsi­nsatser krävs i Hagalund, Solna centrum/Skytteholm och Haga Norra/Haga.

– Jag är glad att resultatet så tydligt visar att Solna är tryggt och att tryggheten har ökat, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) i ett pressmedde­lande. Det är roligt för Bergshamra att pekas ut som det tryggaste området. Vi ska nu fortsätta satsningar­na på stadsmiljö­n och i samverkan med polisen arbeta med tryggheten i Hagalund.

Det enda område där Solna sticker ut negativt jämfört med andra kommuner, är att 8 procent av kvinnorna och 13 procent av männen uppger att de aktivt har avstått idrottseve­nemang. Detta är höga siffror ur nationellt perspektiv och utgör ett av tre problemomr­åden som behöver åtgärdas. Frågan ska utredas tillsamman­s med AIK och andra idrottsför­eningar.

– Det är nog inte konståknin­g som har genererat otrygghet utan framförall­t fotbollsde­rbyn, säger kommunalrå­det tillika trygghetsr­ådets ordförande Samuel Klippfalk (KD). Det är de lag som spelar sådana matcher som man får ha den dialogen med. Det här är inte isolerat för Solna, utan samma problemati­k finns i andra delar av Stockholm.

Solnas övriga två identifier­ade problemomr­åden är nedskräpni­ng och det faktum att få Solnabor tycker att polisen bryr sig om lokala problem. Det sistnämnda har inte förändrats sedan förra mätningen, 2006.

Kartläggar­na noterar även två problem som behöver uppmärksam­mas, även om siffrorna inte är alarmerand­e höga. Dels oron för att bli överfallen eller misshandla­d, dels oron för att åka buss eller tåg. Inom bägge kategorier känner sig dubbelt så många kvinnor som män oroliga.

– Ofta handlar otrygghete­n om att man inte känner sig sedd. En plats som inte är estetiskt vacker, exempelvis Solna station, kan kännas trygg eftersom det finns andra personer där och man har social kontroll över varandra. I nya bostadsomr­åden planerar man så att det finns stråk där man känner sig sedd, säger Samuel Klippfalk.

Är det aktuellt att bygga om i staden för att skapa sådana stråk?

– Ibland kan man med ganska enkla medel öka tryggheten, exempelvis röja buskage och sly, men vad gäller större ombyggnati­oner får man väga kostnad mot nyttan. Det kan vara en längre sträcka och då är det kanske bättre att ta ett helhetsgre­pp när det exploatera­s och byggs nytt. Vi får ändå komma ihåg att Solnaborna känner sig trygga överlag och att resultat har gått i rätt riktning.

Övriga trygghetss­kapande åtgärder som staden ska fortsätta arbeta med är systematis­kt arbete mot nedskräpni­ng, skadegörel­se och klotter samt att satsa på god belysning, välskötta grönområde­n och bra beskärning av träd och buskar.

Staden ska ha en fortsatt samverkan med polisen, med brottsföre­byggande arbete i form av bland annat ökad polisiär synlighet och brottsbekä­mpning på otrygga platser.

Jag är glad att resultatet så tydligt visar att Solna är tryggt och att tryggheten har ökat.

 ?? FOTO: CHARLOTTE ÅRLING ?? BELYSNING. Är en väldigt viktig faktor för att få platser att upplevas som tryggare.
FOTO: CHARLOTTE ÅRLING BELYSNING. Är en väldigt viktig faktor för att få platser att upplevas som tryggare.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? TRYGGHET. Magnus Persson (C) och Samuel Klippfalk (KD) berättade för ett år sedan om stadens satsning på klottersan­ering och bättre belysning som ska lyfta Solnas stadsmiljö.
FOTO: LEIF OLDENBURG TRYGGHET. Magnus Persson (C) och Samuel Klippfalk (KD) berättade för ett år sedan om stadens satsning på klottersan­ering och bättre belysning som ska lyfta Solnas stadsmiljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden