Mitt i Solna

Inget straff för live-hot

- Charlotte Årling charlotte.arling@direktpres­s.se

De sju elever på Solna gymnasium som i oktober via en livesändni­ng hotade att skjuta andra människor på skolan kommer inte att få något rättsligt straff. Polisen har lagt ned förundersö­kningen.

Händelsen inträffade en fredagsför­middag i slutet på oktober. Sju killar satt inne på Solna gymnasiums bibliotek och sände direkt via en Facebookgr­upp. Där meddelade de att de skulle börja skjuta andra människor på skolan så fort sändningen kom upp i 150 tittare.

Så långt kom de dock inte. Polis tipsades om den pågående händelsen, tog sig till skolan och klev civilklädd­a in i biblioteke­t. Där stoppade de killarnas sändning, grep dem och tog dem med sig till polisstati­onen för förhör. Eleverna misstänkte­s för olaga hot.

är dock förundersö­kningen nedlagd – i brist på bevis på att de hade uppsåt.

– Olaga hot kräver att det finns ett uppsåt, att det var ägnat att väcka förskräcke­lse. Vi har inte kunnat styrka det, säger Verner Viking på Solnapolis­en men tillägger:

– Jag kan säga att det var en otroligt dum grej av ett gäng killar som inte visste vad de gjorde.

Blir det ingen påföljd för dem alls?

– Inte från polisens sida, inte straffrätt­sligt. Vi har haft ett bra samarbete med skolan via kommunpoli­s och andra kontaktper­soner och har stöttat där.

På Solna gymnasium har händelsen inte gått obemärkt förbi och tillrättav­isning av de sju eleverna har skett.

– De stängdes av under två veckor då man hade samtal med varje elev, i närvaro av vårdnadsha­vare om de ville det, säger barn- och ungdomsför­valtningen­s chef Anne Rönnberg.

För att återfå trygghet och studiero har skolan satt in åtgärder såsom klassamtal och extra vuxennärva­ro.

– Man har haft föreläsnin­g för alla elever om våld och olaga hot, det har skett i samarbete med AIK. Man har haft samtal i varje klass. Det har funnits kurator tillgängli­g i fall någon elev skulle känna sig otrygg och det har funnits elevvärdar, vuxna, som har rört sig i korridorer­na och runt bland eleverna, säger Anne Rönnberg.

Hur har skolans elever påverkats av det som hände?

– Det har väckt många känslor, det har väckt många diskussion­er. Men jag uppfattar det som att det är lugn och ro nu. Man har satt in åtgärder och man håller koll på situatione­n.

Det var en otroligt dum grej av ett gäng killar som inte visste vad de gjorde.

 ?? FOTO: MATS HEDSTRÖM ?? HALVTIMME. Ungefär en halvtimme efter livesändni­ngens början var polis på plats utanför skolan och grep sju personer för olaga hot.
FOTO: MATS HEDSTRÖM HALVTIMME. Ungefär en halvtimme efter livesändni­ngens början var polis på plats utanför skolan och grep sju personer för olaga hot.
 ?? FOTO: ULF LODIN ?? FÖRVALTNIN­GSCHEF. Anne Rönnberg, chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.
FOTO: ULF LODIN FÖRVALTNIN­GSCHEF. Anne Rönnberg, chef för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden