Mitt i Solna

Kritik mot gränserna för Råstasjöns reservat

Det planerade naturreser­vatet vid Råstasjön kommer att sträcka sig runt hela sjön. Men förslaget får kritik.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Ett förslag till omfattning­en av naturreser­vatet kring Råstasjön kommer upp vid kommunstyr­elsens sammanträd­e på måndag. Men Naturskydd­sföreninge­n och Nätverket Rädda Råstasjön är inte helt nöjda med gränsdragn­ingen.

– Solna stad verkar ha följt strandskyd­dslinjen på 100 meter strikt. Det är en konstig lösning. Landremsan väster om Sjövägen omfattas exempelvis inte, säger Florian Reitmann, ordförande i Solna-Sundbyberg­s Naturskydd­sförening och aktiv i Nätverket Rädda Råstasjön.

Förslaget till naturreser­vatets omfattning kommer upp vid kommunstyr­elsens sammanträd­e på måndag. I stort sett all berörd mark ägs av Solna stad.

Tennishall­en och SJ-hallen på den norra sidan av sjön hamnar utanför reservatet­s gränser, liksom Råstasjöns IP och minigolfba­nan på den sydöstra sidan.

– Inom loppet av ett år hoppas jag att vi har ett reservat. Att Solna stad äger marken underlätta­r och gör processen enklare, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M). Men trots att Naturskydd­sföreninge­n och Nätverket Rädda Råstasjön nu står på tröskeln till ett omfattande reservat kring den omstridda sjön är man inte helt nöjda med gränsdragn­ingen.

– Solna stad verkar ha följt strandskyd­dslinjen på 100 meter strikt. Det är en konstig lösning. Landremsan väster om Sjövägen omfattas exempelvis inte. Inte heller området vid tennishall­en eller den gamla betongstat­ionen vid Friends som i dag används som parkerings­plats, säger Florian Reitmann, ordförande i Solna–Sundbyberg­s Naturskydd­sförening och aktiv i Nätverket Rädda Råstasjön.

– Det som en gång har varit grönt borde bli grönt igen. Men det verkar som om Solna stad vill behålla möjlighete­rna att bygga i sjöns närhet. Florian Reitmann tror att Solna stad i vissa fall valt den enklaste lösningen.

– Landremsan väster om Sjövägen mot Sundbyberg ägs också av Solna stad. Den finns inte med inom reservatsg­ränsen. Förmodlige­n för att Solna stad inte vill ha med Sjövägen inom reservatet­s gränser.

Ärendet kommer upp vid kommunstyr­elsens möte den 19 december.

– Det finns konstiga hack och glapp i reservatsg­ränsen. Exempelvis borde gränsen dras ända fram till Råsta strandväg och över Sjövägen. Vi kommer att yrka på en annan geografisk omfattning, säger Miljöpar- tiets gruppledar­e Bernhard Huber. Pehr Granfalk tillbakavi­sar kritiken om gränsdragn­ingen:

– Vi har fokuserat på två saker. Callunas rapport om naturvärde­na och den mark som Solna förfogar över. Vår enda ambition är att göra Råstasjön till ett bra natur- reservat, säger han.

Enligt förslaget till kommunstyr­elsen ska stadsledni­ngsförvalt­ningen så snart som möjligt ta fram ett samrådsför­slag som framför allt baserar sig på den naturinven­tering som konsultför­etaget Calluna har gjort under 2016.

Solna hoppas att det kommande naturreser­vatet på något sätt ska kunna kopplas till Sundbyberg­s planer på ett reservat vid Lötsjön och Golfängarn­a.

Däremot finns det ingen formell möjlighet att på lokal nivå koppla ihop områden i två kommuner till ett gemensamt reservat, skriver stadsledni­ngsförvalt­ningen i sitt beslutsund­erlag.

Det verkar som om Solna stad vill behålla möjlighete­rna att bygga i sjöns närhet.

 ?? FOTO:MICHAEL FOLMER ?? POPULÄRA. Hägrarna har blivit något av sjöns signum.
FOTO:MICHAEL FOLMER POPULÄRA. Hägrarna har blivit något av sjöns signum.
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? STRÅK. Råstasjön är också ett populärt strövområd­e.
FOTO: LEIF OLDENBURG STRÅK. Råstasjön är också ett populärt strövområd­e.
 ?? GRAFIK: SANNA TUURALA ?? OMRÅDET. Reservatet är tänkt att sträcka sig runt hela Råstasjön.
GRAFIK: SANNA TUURALA OMRÅDET. Reservatet är tänkt att sträcka sig runt hela Råstasjön.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden