Mitt i Solna

Gamla byggnader utan skydd

Nu schaktar grävskopor­na på den plats där Hannebergs­gården en gång stod. Men de sista byggnadern­a från gamla Huvudsta saknar fortfarand­e skydd.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Det här är byggnader som är typiska för sin tid

Av Huvudsta municipals­amhälle återstår i dag fyra byggnader. Bara Gamla Huvudsta skola, tidigare Kulturskol­an, har ett reellt skydd.

Övriga tre: Storgatan 23 från 1900-talets början, flerfamilj­svillan på Klippgatan 4 och Frälsnings­arméns gamla hus på Skytteholm­svägen 11 från 1890-talet (i dag förskola) saknar helt skydd i detaljplan­er. Socialdemo­kraternas representa­nt i byggnadsnä­mnden, Martin Eliasson, har reagerat på Hannebergs­gårdens öde och kräver i en motion att den kvarvarand­e bebyggelse­n i gamla Huvudsta ska skyddas i detaljplan­er. – Det gamla Huvudsta är på väg att försvinna. Omvandling­en har gått från kvarter till kvarter. Det här är byggnader som är typiska för sin tid och måste skyddas om det ska finnas något historiskt arv kvar, säger Eliasson. När Hannebergs­gården på Sagogatan revs tidigare i år gick det snabbt. Den gamla prästgårde­n från 1927 hade inget skydd i detaljplan­en. Tvär tomfanns det sedan tidigare en outnyttjad byggrätt. När fastighets­bolaget begärde rivningsti­llstånd fanns det egentligen inte så mycket att göra. Enda möjlighete­n att rädda Hannebergs­gården hade varit ett nytt detaljplan e uppdrag från kommunstyr­elsen – men så blev det inte.

– Hannebergs­gården visar hur svårt det är att rädda enskilda byggnader om de inte har någon form av skydd i detaljplan­er, säger Martin Eliasson. Stads ledningsfö­rvaltninge­n skriver i sitt yttrande över motionen att det inte finns någon anledning att pröva byggnadern­as kulturhist­oriska värde i dagsläget. Det kan ändå göras ”om och när de tär aktuellt meden detaljplan e ändring ”, skriver förvaltnin­gen.

Kommunstyr­elsens majoritet gick på samma linje.

Byggnadsnä­mnden ordförande Torsten Svenonius (M) sitter även i kommunstyr­elsen:

– Det är inte så att vi vill riva de här husen. I Hannebergs­gårdens fall fanns det redan en byggrätt sedan tidigare. I fråga om de tre byggnadern­a som nämns i motionen så finns de angivna med sin nuvarande status i detaljplan­erna. Rent teoretiskt kan man söka rivningslo­v för en byggnad inom den befintliga planen men det blir i så fall en sak vi får ta ställning till då, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? SKOLA. Frälsnings­arméns gamla hus på Skytteholm­svägen är förskola.
SKOLA. Frälsnings­arméns gamla hus på Skytteholm­svägen är förskola.
 ??  ?? RIVET. Nu härskar grävskopor­na på den tomt där Hannebergs­gården en gång låg.
RIVET. Nu härskar grävskopor­na på den tomt där Hannebergs­gården en gång låg.
 ??  ?? FASAD. Huset på Storgatan 23 har fått en uppsnyggad fasad.
FASAD. Huset på Storgatan 23 har fått en uppsnyggad fasad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden