Mitt i Solna

Dags att ta tag i vattenpoli­tiken

Solnas vattendrag Brunnsvike­n, Edsviken, Igelbäcken och Ulvsundasj­ön är så förorenade att de inte uppnår de så kallade miljökvali­tetsnormer­na för vatten. För att inte bryta mot EU:s lagstiftni­ng måste Solna se till att vi år 2021 eller absolut senast 2027

- Victoria Johansson (MP) vice gruppledar­e Jacques de Maré (MP) ledamot i Miljö- och hälsoskydd­snämnden

Många förorening­ar kommer från biltrafike­n och hamnar i vattnet tillsamman­s med regn som runnit över vägarna. Andra kommer från gifter i hustak och fasader som också hamnat i dagvattnet. Dessa utsläpp måste minska och vi måste hindra att förorening­arna når vattendrag­en. En viktig insats är att bygga dagvattena­nläggninga­r där vattnet renas och fördröjs istället för att ledas direkt ut i sjöar.

Vatten respektera­r inga kommungrän­ser och för att lösa problemen krävs samarbete. Insatser måste göras i hela området kring ett vattendrag för att nå resultat. Vår grannkommu­n Stockholm har exempelvis tagit initiativ till ett samarbete om ett lokalt åtgärdspro­gram för rent vatten i Brunnsvike­n. I Stockholm är vattenfråg­an högt prioritera­d och där har den rödgrönros­a majoritete­n bestämt att satsa 50 miljoner kronor per år på vattenåtgä­rder. Tack vare det har viktiga utredninga­r och provtagnin­gar kunnat göras bland annat i Brunnsvike­n. När åtgärdspro­grammet inom kort är färdigt är Stockholm redo att göra större investerin­gar för att rena vattnet som rinner ut i Brunnsvike­n från deras kommun.

I Solna däremot finns inte en krona avsatt för arbetet. Kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) har inga planer på att investera i några dagvattena­nläggninga­r. Så fungerar inte samarbete och så agerar inte ansvarstag­ande politiker.

Vi i Miljöparti­et satsade 15 miljoner kronor på vatteninve­steringar i vår budget för 2017. Det kan ibland vara svårt att se skillnad på vad partierna vill om man bara tittar på retoriken. Om man däremot ser till hur politiken genomförs i praktiken framträder en vid och djup klyfta mellan Miljöparti­et och Alliansen.

Om man däremot ser till hur politiken genomförs i praktiken framträder en vid och djup klyfta mellan Miljöparti­et och Alliansen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PÄR HUGOSSON ?? DAGS. ”Många förorening­ar kommer från biltrafike­n och hamnar i vattnet tillsamman­s med regn som runnit över vägarna”, påpekar MP och framhåller att det här hög tid att agera.
FOTO: PÄR HUGOSSON DAGS. ”Många förorening­ar kommer från biltrafike­n och hamnar i vattnet tillsamman­s med regn som runnit över vägarna”, påpekar MP och framhåller att det här hög tid att agera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden