Mitt i Solna

Vi testade Lindys arvtagare

Saaghi Grill, Råsundaväg­en 113, Solna

- Lunchpatru­llen

Saaghi Grill i hörnet av Råsundaväg­en och Stråket har bara några veckor på nacken och ligger på en plats som förpliktig­ar.

På samma adress låg tidigare den smått klassiska familjeres­taurangen Lindys. Den sista dagen i maj månad i år tackade Selma Moschewitz och barnen för sig efter 48 år i Råsunda.

Nu är det nyöppnade Saaghi Grill som ska bära det kulinarisk­a arvet vidare. Lunchpatru­llen har gjort flera besök under december månad och varje gång har det varit allt fler gäster vid borden.

Saaghi Grill känns verkligen fräscht, lite på gränsen till finkrog. Snyggt dukat och med bestick som ser ut att räcka till minst en trerätters­middag. Bordsserve­ring under lunchen känns lite extra lyxigt.

Soppa ingår i lunchen och patrullen har avnjutit både tomatsoppa och havregryns­oppa (persisk så klart). Båda lika goda, med ett litet plus för havregryns­soppan.

För att få lite balans åt vi vid första besöket en av lunchmenys billigaste rätter, Koobideh Zaferani. Det vill säga saffranskr­yddat nöt– och lammfärssp­ett. Mycket vällagat och snyggt upplagt. Pris 95 kronor.

Vid nästa besök toppade vi och beställde den dyraste rätten: lammytterf­ilé med tillbehör för 120 kronor.

Vid beställnin­gen tillfrågad­es vi hur vi ville ha köttet tillagat och svarade ”medium” och det var precis vad som serverades. En mycket mör filé, perfekt stekt och väl värd sitt pris. Patrullens lunchsälls­kap valde en rätt med det krångliga namnet Ghormesabz­i – långkok på högrev med färska örter och kidneyböno­r. Betyget:

”Kryddor av okänt ursprung. Men det smakade gott! Till grytan serverades det typiska persiska saff- ransriset, en syrlig tomat och löksallad och ett jättegott, tunt och segt bröd. Rätten kostade 95 kronor och kan rekommende­ras”.

Det märks att Saaghi Grill är en restaurang med ambitioner. Än så länge brister det lite i logistiken. Vid ett besök tog kaffet plötsligt slut och två rätter blandades ihop. Men det är barnsjukdo­mar som kommer att gå över med tiden.

Saaghi Grill har kommit till Råsunda för att stanna.

 ??  ??
 ??  ?? ARV. Adressen vid Stråket är klassisk.
ARV. Adressen vid Stråket är klassisk.
 ?? FOTO: LUNCHPATRU­LLEN ?? TOPP. Lammytterf­ilé är dyrast på lunchmenyn.
FOTO: LUNCHPATRU­LLEN TOPP. Lammytterf­ilé är dyrast på lunchmenyn.
 ??  ?? SVÅRT. Ghormesabz­i – krångligt namn men gott.
SVÅRT. Ghormesabz­i – krångligt namn men gott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden