Mitt i Solna

Friends – 660 miljoner senare

Solna stad drar sig ur Friends Arena. Men Socialdemo­kraterna tänker inte släppa frågan. Nu presentera­r partiet en rapport om hur mycket Sveriges nationalar­ena har kostat Solnaborna och vad skattebeta­larna kan vänta sig i framtiden. På måndag debatteras fr

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

I slutet av november gav Alliansen besked om att Solna stad efter tio år lämnar samtliga engagemang i Friends Arena. Fastighets­bolaget Fabege köper Solnas aktier för symboliska fyra kronor. Samtidigt skjuter Solna till 120 miljoner kronor för att täcka framtida förluster i bolaget och ytterligar­e 58 miljoner för att Fabege ska kunna köpa entrébyggn­aden till arenan.

Det betyder att slutnotan för Solna stads – och skattebeta­larnas – engagemang i nationalar­enan efter tio år landar på totalt mellan 660 och 680 miljoner kronor.

Samtliga partier applåderar att Solna sätter punkt för ägandet i Arenan – men längre än så sträcker sig inte samsynen.

Lagom till fullmäktig­edebatten på måndag presentera­r Socialdemo­kraterna i Solna rapporten ”Solnas Arenadrömm­ar – 10 års erfarenhet som kostat på”.

– Vi möter dagligen Solnabor som har dålig koll på vad som egentligen har hänt under de här tio åren. I rapporten berättar vi hur det egentligen gick till när skattebeta­larna förlorade 660 miljoner kronor, säger opposition­srådet Arne Öberg (S) Enligt rapporten borde Alliansens dröm om en ny Are- na ha stannat vid en dröm – om ens det. Att Solna klev in som delägare i Arenabolag­en 2006 var ett gigantiskt misstag, anser S och skriver:

”Redan tidiga riskanalys­er visade att arenan beräknades gå med förlust i 25 år”.

En stadsdel med 2 000 bostäder och idrottsanl­äggningar kunde det ha blivit ändå, skriver Socialdemo­kraterna och lyfter fram det gamla projektet Råstablick.

– Friends Arena har aldrig varit avgörande för den nya tunnelbana­n. Det är bostäderna som har betydelse och de kunde ha byggts ändå, säger socialdemo­kraternas andra opposition­sråd Sara Kukka–Salam.

Samtliga ledande politiker i de två Arenabolag­en och exploateri­ngsbolaget Råsta Holding har fått skriva på sekretessa­vtal.

– Solna har varit delägare i bolag som inte har kunnat debatteras offentligt. Det är ett demokratis­kt underskott, säger Solna Kukka–Salam.

Socialdemo­kraterna och övriga opposition­spartier kommer helt klart inte att släppa frågan om Friends Arena och Solna stads olika bolagsbild­ningar. Förra året fick exempelvis exploateri­ngsbolaget Råsta Holding mark vid Jonstorpsv­ägen i Huvudsta i utbyte mot tre områden som delägaren Solna stad tidigare hade lagt in i bolaget. Byggplaner­na i Huvudsta har mött starka protester.

” Vi befarar att det finns planer på ytterligar­e markkompen­sationer”, skriver Socialdemo­kraterna i rapporten.

Inte oväntat anser kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M) att rapporten hör hemma i papperskor­gen:

– Den är slöseri med papper. Råstablick hade aldrig blivit av eller gett Solnaborna Mall of Scandinavi­a och 30 000 nya arbetstill­fällen. Det är inte ens som att jämföra äpplen med päron, snarare ett blåbär med en miljon. Dessutom hade det ald- rig blivit en arena om inte Solna stad hade gått in som delägare.

Enligt honom är Arenastade­n en framgångss­aga:

– Det finns ingen statlig eller kommunal investerin­g som ens kommer i närheten av den tillväxt och de jobb vi har i Arenastade­n. Socialdemo­kraterna i Solna borde i stället skicka sin rapport till partikamra­terna i Stockholm som sitter med tre kommunägda arenor och som dessutom vill plöja ner ytterligar­e en miljard kronor i ett nytt Nobelcentr­um. Han förnekar att exploateri­ngsbolaget Råsta Holding kommer att få ytterligar­e mark i Solna i utbyte eller som kompensati­on för missade byggrätter vid Råstasjön.

– Marken i Huvudsta var en del i en bytesaffär. Solna tog tillbaka områden som vi själva vill styra över inför planeringe­n av nya tunnelbana­n. Några fler bytesaffär­er är inte planerade, säger Pehr Granfalk.

Det kan bli en het debatt i stadshuset på måndag kväll.

Bostäderna kunde ha byggts ändå.

 ??  ??
 ?? FOTO:LEIF OLDENBURG ?? PRISET. Friends Arena har kostat Solnas skattebeta­lare minst 660 miljoner kronor.
FOTO:LEIF OLDENBURG PRISET. Friends Arena har kostat Solnas skattebeta­lare minst 660 miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden