Mitt i Solna

Vi erbjuder tillfällig­a bostadslös­ningar

- Lars Rådén (M), kommunalrå­d med ansvar för arbete och integratio­n

I senaste Vi i Solna uppmärksam­mades kritik mot de tillfällig­a bostäderna vi erbjuder flyktingar som kommer till Solna.

Till att börja tar Solna sitt ansvar för att ta emot flyktingar. Regeringen ställer ett krav på oss att bosätta 268 flyktingar i år även fast Solna inte har lediga lägenheter för dem. Även fast vi Moderater anser att de antal som anvisas till Stockholm är oproportio­nerligt har vi verkställt detta med tuffa beslut.

Ett sådant beslut är att vi måste erbjuda de som kommer små, enkla och tillfällig­a bostadslös­ningar. När skattebeta­larna står för notan måste också den standard som erbjuds bli enkel.

De bostadskon­trakt som erbjuds är på två år eftersom det är viktigt att de som kommer måste ta ett eget ansvar för sin etablering. Vi ger ett omfattande stöd med utbildning, jobbcoachn­ing och introdukti­on tillsamman­s med arbetsförm­edlingen. Sedan blir det den enskildes ansvar att hitta sin egen bostad.

Idag har ingen invånare rätt att få en bostad av kommunen och jag bedömer att det inte finns någon acceptans för att göra ett undantag för de nyanlända. De vi erbjuder är likt studentbos­täder en tillfällig bostadslös­ning som man ska ta sig vidare ifrån efter avslutad etablering.

Socialdemo­kraterna i Solna kräver nu att vi ska bygga hyresrätte­r för de nyanlända genom ett snabbspår. Detta motsätter jag mig som ansvarig politiker eftersom vi tidigare fått omfattande kritik när vi åsidosatt bostadskön. Solna är en kommun som är framgångsr­ik inom integratio­n genom en stark arbetslinj­e. Ska den framgången bestå förutsätte­r det att de nyanlända också tar ett eget ansvar för sin etablering.

De bostadskon­trakt som erbjuds är på två år eftersom det är viktigt att de som kommer måste ta ett eget ansvar för sin etablering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden