Mitt i Solna

Mullrande kritik mot buller

- Leif Oldenburg

Dagarna innan jul gick samrådstid­en ut för den planerade bebyggelse­n vid Jonstorpsv­ägen i Huvudsta. Yttrandena är tuff läsning för stadsplane­rarna.

Närmare 30 samrådsytt­randen hade kommit in när det var dags för tjänstemän­nen att stänga förvaltnin­gen för jul. Kritiken mot de två förslagen på mellan 800 och 900 nya bostäder är både hård och bitter.

Nina Vetter, som dessutom är ordförande i en av de tre bostadsrät­tsförening­arna i området, ifrågasätt­er i sitt privata yttrande att ett privat exploateri­ngsbolag har deltagit i utformning­en av programför­slagen:

”Alltså har det privata företaget med vinstintre­ssen tagit fram programmet, men vi som bor här och som berörs av byggnation­en har inte fått vara med! Detta kallas inte medborgari­nflytande. Det här är att köra över sina medborgare”.

Milj övervaknin­gsenheten( MÖ) i Solna stad oroar sig för att de planerade bostäderna kan utsättas för höga bullervärd­en och avstyrker bebyg- gelse där fasaderna utsätts för ljudnivåer på över 70 dBA. Det skulle exempelvis drabba de planerade bostäderna mot Huvudstale­den och MÖ skriver att den sydvästra delen av programråd­ets bostadsdel ”inte är lämpligt att ha användning­en bostad”.

Miljö– och hälsoskydd­snämndens ordförande Anna Lasses (C) anser att problemen är hanterbara:

– Det blir en utmaning. Men det finns nästan alltid buller om man ska bygga i stadsmiljö­er och vi behöver varenda bostad vi kan få, säger hon. Miljöparti­et vill framför allt stryka de planerade husen vid Alphyddevä­gen och undrar varför det inte längre är aktuellt med de 600 bostäder som nämndes i den ursprungli­ga principöve­renskommel­sen.

– Byggs det 800–900 bo- städer kommer det att bli mörkt inne i området. Det blir lika trångt som i Stockholms innerstad och inte alls i linje med Huvudstas övriga bebyggelse, säger partiers gruppledar­e Bernhard Huber.

En kvinna kallar i sitt yttrande hela förslaget ”förkastlig­t” och avslutar ”Bistår gladeligen med bättre alternativ. Hör av er om ni behöver hjälp”.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? BULLER. De planerade bostäderna efter Huvudstale­den kan utsättas för höga bullervärd­en.
FOTO: LEIF OLDENBURG BULLER. De planerade bostäderna efter Huvudstale­den kan utsättas för höga bullervärd­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden