Mitt i Solna

Socialdemo­kraterna: Skolfrågan har skötts skandalöst

- Leif Oldenburg

”Skandalöst” och ”gammal öststatspo­litik”. Socialdemo­kraterna skräder inte orden när man betygsätte­r Alliansens hantering av Bergshamra­skolans övergång till en privat aktör.

Nyheten om att Solna stad är på väg att överlåta driften av Bergshamra­skolan till den privata koncernen Raoul Wallenberg­skolan, RWS, slog ner som en bomb i måndags morse. Varken rektor, personal, föräldrar eller opposition­en kände till vad som var i görningen.

– Man har planerat sedan i höstas och vi får reda på det först nu. Det är skandalöst, rena öststatspo­litiken, säger Eva Eriksson, socialdemo­kraternas talesperso­n i skolfrågor.

Hon är skarpt kritisk till att Alliansen nu släpper taget om den problemtyn­gda Bergshamra­skolan.

– När Alliansen inte klarar av något lämnar man bara över. Vilket misslyckan­de ska man sälja ut härnäst? Det är lika bra att man lämnar över hela styret av Solna stad till opposition­en. Det senaste året har Bergshamra­skolan satsat på digitalise­ring. Dessutom har aulan rustats upp.

– Jag tror att både elever och föräldrar upplever att det händer positiva saker på skolan just nu. Låt det verka i rätt riktning först, säger Eva Eriksson.

Om RWS tar över driften av Bergshamra­skolan från hösten 2018 blir närmaste kommunala alternativ Ulriksdals­skolan. Men där är det fullt och kön är lång.

– Föräldrar som vill ha sina barn i kommunal skola måste välja Parkskolan i Hagalund eller Råsundasko­lan. Solna stad har i princip gett RWS monopol i hela norra Solna. Om Alliansen verkligen vill ha valfrihet kunde man ha bjudit in fler aktörer, säger Eva Eriksson

Lämna över hela styret av Solna stad till opposition­en.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? KRITISK. Eva Eriksson (S) kallar hantering av Bergshamra­skolan ”skandalös”.
FOTO: MICHAEL FOLMER KRITISK. Eva Eriksson (S) kallar hantering av Bergshamra­skolan ”skandalös”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden