Mitt i Solna

Solnafamil­j seglar jorden runt

Solnabon Anna Häger, hennes man Daniel Mattson och deras bebis Olivia lever ett ganska ovanligt småbarnsli­v. De har bytt öppna förskolan mot öppna havet och är mitt ute på en världsomse­gling. Till och med hunden har de med sig. Just nu befinner de sig i N

- Anna Wettergård 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

Vi startade vår resa i Kroatien i maj 2013. Målet var att segla jorden runt och det fick ta tre, fyra år. Nu har planen ändrats till att vi kör på så länge vi tycker att det är roligt och det är inte riktigt lika viktigt längre att faktiskt ta sig hela varvet runt jorden.

Det berättar Anna Häger, och fortsätter:

– De här åren på havet har tagit oss igenom 31 länder och just nu befinner vi oss i Nya Zeeland. Vi kommer att vara här till i mitten på april för att då segla med Thailand som mål julen 2017. Förra året tillkom en ny besättning­smedlem: Olivia, ännu inte ett år gammal. Familjen åkte hem till Sverige under ett par månader när hon skulle födas men återvände ut på det blå så fort hon fått sitt pass i ordning.

– Att segla med bebis går väldigt bra. Hon älskar att bada, krypa runt och leka i sanden. Vart vi än kommer möts vi av fantastisk­a människor och lilla Olivia får nya vänner vart hon än åker. Det kan bli jobbigt ibland när vi seglar om jag till exempel blir sjösjuk. Hon kräver såklart samma uppmärksam­het oavsett seglingsfö­rhållanden. Som sagt än så länge är livet på båt bra, men vi får se, det kanske ändras det när hon börjar gå …

Även om det är lilla Olivias första långresa, så är hennes föräldrar erfarna resenärer.

– Vi har alltid gillat att resa och har tidigare gjort långresor, bland annat kört motorcykel från Stockholm till Sahara. Det finns både fördelar och nackdelar med långa resor, berättar Anna Häger.

– Det bästa med att resa som vi gör är att vi kommer till platser vi aldrig hade upplevt annars. Vi möter och träffar massor med intressant­a människor och deras kulturer. Det sämsta är att familjen där hemma är väldigt långt borta.

Det är svårt att sammanfatt­a de äventyr som familjen varit med om under sina resor. Men Anna Häger drar sig till minnes en av de häftigaste upplevelse­rna, från Franska Polynesien:

– Det finns en grupp atoller som heter Tuamotus. Där har du en atoll som heter Fakarava. Det södra passet in till atollen är Unescomärk­t och här kan du göra ett av världens mest unika dyk, passet är fullt av hajar. Du dyker när strömmen är ingående för då ligger hajarna och simmar mot strömmen. Det blir som att hajarna står stilla och du som dykare bara passerar när du driver in med strömmen.

Några större missöden har de inte varit med om, men i en segelbåt är man naturligtv­is särskilt utsatt för vädrets nycker.

– När det till exempel blixtrar och åskar över allt runt omkring dig och du ber till högre makter att det inte ska slå ner i båten. När det kommer starka vindar och ankaret inte längre kan hålla båten på plats och du driftar mot ett rev. Du är på helspänn när du ska ta båten igenom ett pass in i en atoll och strömmen är så stark att du knappt kan manövrera båten. Men det värsta med seglingen är ändå något annat:

– Det allra värsta för mig är såklart att jag fortfarand­e blir väldigt sjösjuk när vi seglar, avslutar Anna Häger med ett skratt.

Lilla Olivia får nya vänner vart hon än åker.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ÄVENTYRARE. Daniel, Anna, Olivia och hunden Vera seglar runt jorden. Just nu är de i Nya Zeeland.
FOTO: PRIVAT ÄVENTYRARE. Daniel, Anna, Olivia och hunden Vera seglar runt jorden. Just nu är de i Nya Zeeland.
 ??  ?? SAMOA. Daniel badar i ett vattenfall på Samoa.
SAMOA. Daniel badar i ett vattenfall på Samoa.
 ??  ??
 ??  ?? VID RODRET. Anna styr båten.
VID RODRET. Anna styr båten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden