Mitt i Solna

Båda lagen stod som segrare

- Anders Ekström

AIK basket fick en smakstart i Superettan. Båda herr- och damlaget vann sina respektive premiärer.

– En jättebra start, säger herrlagets tränare Peter Grinbergs Anell.

Det var för drygt en månad sedan som damlaget spelade senast. Och det syntes i Superettan-premiären i lördags. Det blev en uddamålsvi­nst mot Högsbo med 5453, i en småtrög historia.

– Vi är verkligen inte nöjda med prestation­en, men däremot extremt nöjda med poängen. Jag kan ta att vi var lite sämre eftersom vi ändå vann. Det märktes att vi var lite ringrostig­a, säger tränaren Anders Härd.

AIK gick obesegrade genom grundserie­n Basketetta­n och spelade senast den 10 december.

– Vi passade på att ha en längre vila, det är många matcher på kort tid i vår, fortsätter Härd.

Under vårkanten kom- mer AIK, förhoppnin­gsvis, att spela 17 matcher till. Att nå kvalet är ett självklart mål.

– Vi ska till kvalet och det är onödigt att ha ett lägre mål än så. Visionen är att gå upp, men det är många tuffa lag på vägen.

Om AIK blir etta eller tvåa väntar sedan kvalet uppåt. Två lag från Basketliga­n kommer då ner och bilder en fyralagsgr­upp med de två bästa från Superettan.

– Det som talar för oss är att vi redan nu håller en hög nivå och är samspelta. Vi har många matchvinna­re och en defensiv som kan stoppa de flesta lagen. Men vi måste slå många bra lag för att nå dit.

– Det är riktigt skönt att vi är fortsatt obesegrade, det gör oss mera avslappnad­e och skapar energi.

Herrarna, som bara förlorade en match i höstas, började med att slå hårdsatsan­de Köping med 77-68 i söndags. Men det såg mörkt ut till en början, Köping ledde som mest med 0-13.

– Iskall start, det bara small till. Men de svalnade av och vi jobbade oss in i matchen, säger tränaren Peter Grinbergs Anell.

– En jättebra start. Vi har inte spelat seriematch sedan i december så vi var osäkra på vår status. Köping är bra och har tre spelarimpo­rter.

Herrlagets väg mot Basketliga­n är något ”enklare” än för damerna. De två högsta lagen från Superettan går direkt upp till ligan.

– Alla i klubben och laget vill vara med på denna resa att nå ligan. Men Superettan är tuff och det finns många bra lag, fortsätter Peter Grinbergs Anell. Ettan och tvåan går alltså upp till Basketliga­n – om de blir godkända. – Ja, man måste ha struktur i organisati­onen för att bli godkända av förbundet och där har vi lite att jobba med. Men vi i laget ska i alla fall göra vårt på plan.

– Vi har en mental styrka som inte många av de andra lagen har. Dessutom har vi många matchvinna­re och ett bra spel. Många i laget har spelat ihop i många år och det hjälper till.

Senare i vår får vi se om AIK basket lyckas med sina höga ambitioner.

Det är riktigt skönt att vi är fortsatt obesegrade.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? OBESEGRADE. AIK:s damlag har ännu inte förlorat säsongen 16/17. I lördags blev det seger med 54-53 mot Högsbo i Superettan­premiären.
FOTO: MICHAEL FOLMER OBESEGRADE. AIK:s damlag har ännu inte förlorat säsongen 16/17. I lördags blev det seger med 54-53 mot Högsbo i Superettan­premiären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden