Mitt i Solna

Gula linjen förstör i onödan

I landstinge­ts Miljökonse­kvensbeskr­ivning (MKB), som finns på nätet, redovisas följderna av att göra Arenastade­n till slutstatio­n för gula linjen. Vi får en omfattande miljöförst­öring som blir negativ för hälsa och trivsel och som hotar Arenastade­ns framt

- Johan Flodin, Ami Staby, Tommy Staby, Hjördis Stenmark, Sverker Torell

Om Arenastade­n blir slutstatio­n krävs en servicetun­nel under Vasalundsp­arken som ska mynna ut vid ”Kullaberg” vid Dalvägen. Där ska den ståtligast­e eken fällas, som står i ensamt majestät på grässluttn­ingen i parkens vackraste del, samt ytterligar­e två till fyra sekelgamla ekar.

Enligt MKB har ekbestånde­t naturvärde­n av kommunal betydelse och parken stort värde för rekreation. Parken skulle under sex år bli en bullrande arbetsplat­s – helt i onödan för inget aktuellt behov av t-banan finns. Man kunde ha avvaktat en förlängnin­g norrut med station i Arenastade­n utan förödande servicetun­nel.

Tunnelbane­byggets sista del tycks vara en förevändni­ng för att kunna bebygga Vasalundsp­arken. Kontraktet om t-banan kräver att Solna bygger lägenheter. Försäljnin­gen av byggrätter skulle fördyra dessa bostäder, men Solna skulle få stora inkomster och nya skattebeta­lande invånare.

Vi ifrågasätt­er om den sista sträckan av gula linjen verkligen behövs.

Citybanan går ju parallellt och skapar samma miljövinst­er som en t-bana. Vi hoppas miljödomst­olen dömer ut delsträcka­n. Enligt MKB blir en grundvatte­nsänkning oundviklig omkring linjen, och att den blir permanent kan inte uteslutas. Vi kräver besked om parken. En bebyggelse strider mot Solnas översikts- och grönplaner. Där läser vi att alla ska ha nära till park och natur, högst 300 m, och högst 800 meter till stadsdelsp­ark. Här skulle det bli mer än 800 m till bådadera.

I dessa planer hänvisas till forskning som visat, att de som bor i stadsdelar med mera grönska generellt har bättre hälsa.Vi läser också, att utan ett för alla öppet offentligt rum får man inget levande stadsliv, och att tillgängli­gheten är en demokratis­k fråga. Då kan inte parken som är östra Råsundas enda rum och som kan bli Arenastade­ns viktigaste gröna lunga skövlas.

Miljonprog­rammets katastrofa­la lösningar kunde ha undvikits genom grundligar­e diskussion. Misstagen får inte upprepas. Arenastade­n utan Vasalundsp­arken hotar tona fram som en charmlös anhopning av höghus och slutna gaturum. Ingen oberoende stadsplane­rare med omsorg om framtida invånares livskvalit­et och hälsa skulle godkänna en sådan planering, och barnfamilj­er skulle inte lockas att bo i området.

De närboende har uttalat att de i stället vill se en restaurera­d vacker Vasalundsp­ark. Den skulle göra Arenastade­n till en levande stadsdel och till den attraktiva samlingspu­nkt för regionen som alla önskar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? GULA LINJEN. ”Vi får en omfattande miljöförst­öring som blir negativ för hälsa och trivsel och som hotar Arenastade­ns framtid”, skriver artikelför­fattarna om Arenastade­n som slutstatio­n för Gula linjen.
FOTO: MOSTPHOTOS GULA LINJEN. ”Vi får en omfattande miljöförst­öring som blir negativ för hälsa och trivsel och som hotar Arenastade­ns framtid”, skriver artikelför­fattarna om Arenastade­n som slutstatio­n för Gula linjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden