Mitt i Solna

Styla utan att det blir dyrt

Att shoppa loss i inrednings- och möbelbutik­er är inte särskilt svårt. Faktiskt kan det vara jättelätt. Men att inreda utan pengar på fickan – hur enkelt är det? Och var börjar man?

- Erika Lindén Jansson

Det finns flera anledninga­r till att vilja göra om hemma utan att spendera några större summor. Kanske behövs pengarna till annat, kanske vill du helt enkelt inte köpa nya saker. Det är fullt möjligt att göra om och göra fint hemma utan att det märks nämnvärt i plånboken – det gäller bara att tänka lite utanför boxen! Här kommer några bra tips till den som vill förnya utan att slösa.

Anordna en bytardag

Anordna en bytardag bland dina vänner och vänners vänner, på din arbetsplat­s eller i grannskape­t, där man kan lämna in mindre möbler, textilier, prydnadssa­ker och annat som man har tröttnat på. Här platsar också kläder, verktyg och lek-saker in. I utbyte mot de prylar som lämnas in får inlämnaren motsvarand­e antal kuponger. Dessa kan sedan användas för att byta mot saker som andra lämnat in.

Få gratis eller billigt

En bra sak med sociala medier är bytes- och skänkessaj­terna som har ploppat upp. I stället för att baxa till tippen eller smygställa bland grovsoporn­a kan alla som vill nu enkelt lägga upp sina prylar på nätet. Allt är inte av toppkvalit­et, men visst finns det en massa fynd som folk helt sonika har tröttnat på. Och om du är beredd att ta ett tag med slipmaskin­en, penseln eller symaskinen så kan nästan alla affärer löna sig!

Köp i andra hand

Man behöver inte alltid köpa nytt. Att handla på second hand är bra både för miljön och plånboken. Du hittar dessutom oftare prylar som är unika, vilket kan vara ett trevligt alternativ till storföreta­gens stapelvaro­r. Genom att blanda möbler i en eklektisk stil får du ett spännande hem som du aldrig kommer tröttna på. Ta också del av kretsloppe­t; lämna in saker och kläder du inte längre har användning av till närmaste second hand-butik. På så sätt kan andra få nytta av dina gamla prylar.

Återuppliv­a

Ge dina köksmöbler eller den där gamla byrån lite ny färg och förvandla dem till en ny fräsch tillgång i din inredning. Eller varför inte bygga ett soffbord av en lastpall, en bokhylla av plankor och konsoler eller en tavla av en gammal tapet? För inspiratio­n till återbruk; frossa i bloggar, sociala medier och olika inrednings­sajter.

 ??  ??
 ?? FOTO: SADOLIN ?? Låna, byta, måla och rama in – bara fantasin sätter gränser.
FOTO: SADOLIN Låna, byta, måla och rama in – bara fantasin sätter gränser.
 ?? FOTO: FREDRIK AHLBÄCK ?? Lite arbete kan göra stor skillnad.
FOTO: FREDRIK AHLBÄCK Lite arbete kan göra stor skillnad.
 ?? FOTO: SADOLIN ?? SMÅ FÖRÄNDRING­AR. Hyllor, blommor och lite färg räcker långt.
FOTO: SADOLIN SMÅ FÖRÄNDRING­AR. Hyllor, blommor och lite färg räcker långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden