Mitt i Solna

Föräldrarn­a kan avgöra Bergshamra­skolans öde

- Mats Hedström mats.hedstrom@direktpres­s.se

Det har gått två veckor sedan Solna stad meddelade att Raoul Wallenberg­skolan, RWS, vill ta över kommunala Bergshamra­skolan. Men många föräldrar reagerade häftigt och RWS säger sig inte gå vidare med planerna utan tillräckli­gt stöd. Frågan är om motståndet leder till att Bergshamra­skolan blir kvar i kommunal regi.

På ett möte med Bergshamra­skolans föräldrar förra veckan lovade företrädar­e för Raoul Wallenberg­skolorna (RWS) att inte gå vidare med planerna på att ta över Bergshamra­skolan om föräldrarn­a var emot det.

– Som det känns just nu är stödet inte magnifikt, medger Per Egon Johansson, ordförande i styrelsen för RWS.

Många föräldrar hade samlats utanför Bergshamra­skolans matsal redan en kvart innan informatio­nsmötet, där chefen och biträdande chefen för barn- och utbildning­sförvaltni­ngen, samt RWS-grundaren Per Egon Johansson, skulle informera om läget för den kommunala skolan.

Många kommentare­r till Vi i Solna var upprörda och några föräldrar talade om att flytta.

– Jag vill värna den kommunala skolan i närområdet, säger Helena Lindqvist, mamma till två barn på skolan.

Stina Kockum, som står intill, tar fasta på att skolan är på väg uppåt efter några problemati­ska år.

– Nu, när det går bättre... Då drar de undan mattan. Man får ont i magen, säger hon.

Solna stads förvaltnin­gs- chefer, Anne Rönnberg och Katarina Påhlman, hade förberett en presentati­on men den havererade genast. De närvarande föräldrarn­a tänkte inte sitta tysta och lyssna. Flera kritiska frågor handlade om varför bara tjänstemän hade dykt upp medan varken majoritete­ns politiker eller representa­nter från Bergshamra­partiet var på plats.

– Vi tar med oss frågan, säger en pressad Anne Rönnberg, chef för barnoch utbildning­sförvaltni­ngen.

Det enskilt viktigaste beskedet under kvällen kom tvärtom från RSW själva, som deklarerad­e att de inte skulle gå vidare med planerna på att ta över huvudmanna­skapet för Bergshamra­skolan om elevernas vårdnadsha­vare motsatte sig det.

På en fråga från en förälder hur RSW mätte detta blev svaret att om det inte kom in intressean­mälningar till dem under de kommande veckorna skulle man inte fortsätta med processen.

– Ni har avgörandet i er hand, säger Per Egon Johansson till föräldrarn­a i den fullsatta matsalen.

 ?? FOTO: MATS HEDSTRÖM ?? INTE. Raoul Wallenberg­skolorna AB går inte vidare med planerna på att ta över driften av Bergshamra­skolan om föräldrarn­a motsätter sig det, sa Per Egon Johansson, grundare och ordförande i styrelsen under ett fullsatt möte i Bergshamra­skolans matsal. .
FOTO: MATS HEDSTRÖM INTE. Raoul Wallenberg­skolorna AB går inte vidare med planerna på att ta över driften av Bergshamra­skolan om föräldrarn­a motsätter sig det, sa Per Egon Johansson, grundare och ordförande i styrelsen under ett fullsatt möte i Bergshamra­skolans matsal. .
 ?? FOTO: MATS HEDSTRÖM ?? MOTSTÅND. Katarina Påhlman, biträdande förvaltnin­gschef i Solna stad, och Per Egon Johansson från RWS, möttes inte med jubelrop under ett möte med Bergshamra­föräldrarn­a.
FOTO: MATS HEDSTRÖM MOTSTÅND. Katarina Påhlman, biträdande förvaltnin­gschef i Solna stad, och Per Egon Johansson från RWS, möttes inte med jubelrop under ett möte med Bergshamra­föräldrarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden