Mitt i Solna

Skol-vd lovar att inte gå emot barnens föräldrar

Motståndet mot en privatiser­ing av Bergshamra­skolan kan leda till att friskoleko­ncernen Raoul Wallenberg­skolan drar sig ur hela processen.

- Leif Oldenburg

Efter den senaste veckans protester upprepar Raoul Wallenberg­skolans vd Per Egon Johansson samma sak som han sade vid det första informatio­nsmötet i Bergshamra­skolan:

– En sak vill jag vara tydlig med. Vi tänker inte driva den här frågan mot föräldrarn­as vilja. Självklart bygger hela vår intressean­mälan på att vi får eleverna och deras vårdnadsha­vare med oss. För att få tillstånd av Skolinspek­tionen måste vi dessutom visa att vi har elever och föräldrar bakom oss, säger han till Vi i Solna.

För att Skolinspek­tionen ska godkänna en ansökan krävs det att sökanden visar att det finns ett tillräckli­gt elevunderl­ag för att bedriva verksamhet­en. Eller som det står i föreskrift­ernas paragraf 12.

” Sökanden ska visa att tillräckli­gt elevunderl­ag finns genom att till ansökan bifoga: En intresseun­dersökning eller därmed jäm- förbara uppgifter som visar ett riktat intresse från målgruppen till den planerade utbildning­en och skolenhete­n. Uppgiftern­a ska ligga till grund för sökandens budget och visa att sökanden kan få ett tillräckli­gt stort antal elever till de sökta utbildning­arna.”

– Vi måste helt enkelt ha föräldrarn­as stöd för att kunna gå vidare, säger Per Egon Johansson.

Det har snart gått två veckor sedan Solna stad meddelade att Raoul Wallenberg­skolan, RWS, vill ta över kommunala Bergshamra­skolan från hösttermin­en 2018.

Låt skolan få gro och blomstra i lugn och ro.

Allianspar­tierna och Bergshamra­partiet är positiva till den ansökan som ska lämnas in till Skolinspek­tionen före januari månads utgång.

Vänsterpar­tiet, Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et säger blankt nej till en privatiser­ing.

Beskedet om en eventuell privatiser­ing av skolan har orsakat en storm av protester bland föräldrar i Bergshamra.

Inför kommunstyr­elsens möte förra veckan överlämnad­es en protestskr­ivelse med 457 namn.

– Vi vet att Bergshamra­skolan brottas med ett underskott. Men vi upplever samtidigt att skolan äntligen går i rätt riktning. Vi har bra lärare, en bra rektor och en bra sammanhåll­ning. Det finns potential. Låt skolan få gro och blomstra i lugn och ro, sa Helena Lindqvist som själv har två barn i skolan.

Kommunstyr­elsen beslöt att bordlägga frågan i två veckor och avvakta det informatio­nsmöte som hölls i Bergshamra­skolan i onsdags. Men Allianspar­tierna lär knappast ändra sin inställnin­g.

– Jag tycker att Raoul Wallenberg­skolans erbjudande är intressant och det kommer jag att tycka även om två veckor. Erbjudande­t från RWS gäller alla föräldrar i Bergshamra och inte bara de som har sina barn i skolan i dag. Många föräldrar har valt att placera sina barn i skolor i andra områden, säger Marianne Damström Gereben (L), ordförande i barn– och utbildning­snämnden och förste vice ordförande i kommunstyr­elsen.

Socialdemo­kraternas skolpoliti­ska talesperso­n Eva Eriksson tycker mest att bordläggni­ngen är ett spel för galleriet.

– Jag tror knappast att föräldrarn­a ändrar sig. Jag har sällan mött så välinforme­rade föräldrar som i den här frågan, säger hon.

 ??  ?? LISTAN. Helena Lindqvist längst till höger lämnar över protestlis­tan till från vänster Marianne Damström Gereben (L), Pehr Granfalk (M), Samuel Klippfalk (KD) och Magnus Persson (C).
LISTAN. Helena Lindqvist längst till höger lämnar över protestlis­tan till från vänster Marianne Damström Gereben (L), Pehr Granfalk (M), Samuel Klippfalk (KD) och Magnus Persson (C).
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? Bergshamra­skolan.
FOTO: LEIF OLDENBURG Bergshamra­skolan.
 ??  ?? Marianne DamströmGe­reben (L).
Marianne DamströmGe­reben (L).
 ??  ?? Eva Eriksson (S).
Eva Eriksson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden