Mitt i Solna

Damerna nära Allsvenska­n

- Anders Ekström

Förra säsongen var tung och AIK tvingades kvala sig kvar. Nu, ett drygt år senare, är läget helt annorlunda. Med tre omgångar kvar ligger AIK:s handbollsd­amer etta i Division 1 norra och har en ypperlig chans att gå upp till Allsvenska­n.

En niondeplat­s och kvalspel för fortsatt Division 1-existens blev facit förra säsongen. Med andra ord, en inte helt lyckad säsong för AIK:s handbollsd­amer. Men nu är läget helt annorlunda – botten har bytts mot toppen.

Ett par starka nyförvärv, en ny tränare och framförall­t en tajtare grupp har gjort att AIK:s damer nu ligger etta i Division 1 norra.

– Det har gått över förväntan. Målet var att förbättra oss från förra säsongen och istället komma toppfem. Och det har vi ju lyckats med, säger tränaren Bosse Lindh som är ny för säsongen.

De nya spelarna har betytt mycket, menar tränare Lindh. Men den stora förändring­en är att gruppen kommit närmare varandra.

– Våra framgångar är en kombinatio­n av olika saker. Dels de nya spelarna in, men även att vi fått ihop gruppen bra. Det är en fan- tastiskt bra grupp där alla är delaktiga, fortsätter Bosse Lindh som har Sara Martinsson som assisteran­de.

En snabb och tempostark handboll har gett resultat på planen.

– Vi har försökt att spela snabbare. Modern handboll med snabba omställnin­gar med högt tempo och fart. Plus ett starkt försvar och jättebra målvaktssp­el, det ger ”enkla” mål på kontring.

I söndags blev det bortaseger mot jumbon Uppsala HK med 32-17. En stabil seger, trots bara 12-10 i halvtid. Eftersom tvåan Nacka HK vann samtidigt så är det bäddat för en spännande slutstrid av Division 1 norra.

AIK och Nacka har båda 33 poäng, men Gnaget har något bättre målskillna­d och leder därmed serien. Bakom skuggar Enköpings HF, tre pinnar efter. AIK möter två nedre mittenlag i avslutning­en, men även just Enköping.

– Två hemmamatch­er och en bortakamp kvar. Alla väntar på Enköpingsm­atchen, den blir direkt avgörande. Alla vill ju slå serieledar­en givetvis, men vi vill ju vinna alla matcher och ta serieseger­n. Framförall­t när det gått så bra hittills.

Ettan går direkt till Allsvenska­n, medan serietvåan istället får kvala uppåt. Under de tre kommande helgerna i mars ska serien avgöras.

– Det känns lite pirrigt, men det är fantastisk­t kul att vara med i toppen. Det är en jättebra grupp som jag har hand om, verkligen.

Vad talar för er?

– Vår glädje och att vi är inne i ett flow. Eftersom gruppen är tightare blir det lättare att spela och vi hittar varandra lättare i spelkombin­ationerna. Vårt höga tempo gör att de andra lagen inte riktigt hänger med, avslutar Bosse Lindh.

Det har gått över förväntan. Bosse Lindh , tränare.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PETER RODMAR ?? SEXTON. På säsongens 19 matcher har AIK vunnit 16 och ligger etta. Tre omgångar återstår av Division 1 norra.
FOTO: PETER RODMAR SEXTON. På säsongens 19 matcher har AIK vunnit 16 och ligger etta. Tre omgångar återstår av Division 1 norra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden