Mitt i Solna

Fågelliv i Råstasjön skådas på tv

Råstasjön är en av de utvalda platserna för SVT:s nya program ”Det stora fågelävent­yret”. I tisdags sändes det tredje avsnittet där Råstasjöns fågelliv gick att beskåda. Programmet­s domare Gigi Sahlstrand drev på för att visa upp sjön i programmet. Nu för

- jonas.carlsson@direktpres­s.se

– Råstasjön har alla förutsättn­ingar som en fågelsjö ska ha, säger ornitologe­n och fågelskåda­ren Gigi Sahlstrand som är domare i programmet.

Gigi Sahlstrand har själv kopplingar till området. Hon har tidigare bott åtta år i Solna, anordnar ofta vandringar vid Råstasjön och har gjort en inventerin­g av sjön för Kungliga tekniska högskolan (KTH). Hon lade fram idén för teamet bakom ”Det stora fågelävent­yret” som fastnade för idén.

– De älskade sjön på en gång. Man kommer så nära fågellivet.

Hon tycker att det är fantastisk­t att det finns en sådan sjö i Solna och så nära Stockholm.

– Jag vill visa fågellivet här och vilken fantastisk oas det är i stadsbebyg­gelse.

Solnabon Ellen Svahn är ofta ute och går runt Råstasjön med sin barnvagn. Hon håller med om att sjön verkligen är en oas i stadsbebyg­gelsen.

– Det är så fint och fridfullt. Min bebis sover väldigt bra här, säger Ellen Svahn.

Men vad är det Gigi Sahlstrand menar när hon säger att Råstasjön har så bra förutsättn­ingar för fågellivet? Hon lyfter fram flera faktorer som Råstasjön har. Bland annat att det finns mycket växtlighet som fåglar kan äta av, men det är inte den enda faktorn.

– Den innehåller mycket fiskar, så det finns fåglar som dyker efter mat. Vassen gör att fåglar kan häcka och ta skydd.

Råstasjön har ett rikt fågelliv och det finns mycket att beskåda. Gigi talar passionera­t om vilka fåglar som finns. och tipsar om en fågel som kan vara värd att se eftersom den inte alltid är vid sjön.

– Silltruten häckar där, den är rödlistad. Den flyttar ända till Afrika på vintern och det blir ett kärt återbesök när den kommer tillbaka, menar Gigi Sahlstrand.

Hon säger även att det bland annat går att beskåda snatterand­en, gräsanden, skrattmåse­n, skäggdoppi­ngen och passar på att kommentera­r byggplaner­na norr om sjön och tycker att det är bra för sjöns skull att det inte blev av.

– Det är mycket fåglar som hittar mat och häckar där. Jonas Carlsson

Det är så fint och fridfullt. Min bebis sover väldigt bra här.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SÄNDNING. Gigi Sahlstrand är domare i ”Det stora fågelävent­yret” som går på SVT och den som kläckte idén om att lyfta fram fågellivet i Råstasjön.
FOTO: PRIVAT SÄNDNING. Gigi Sahlstrand är domare i ”Det stora fågelävent­yret” som går på SVT och den som kläckte idén om att lyfta fram fågellivet i Råstasjön.
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV ?? POPULÄRA. Hägrarna har blivit något av sjöns signum.
FOTO: MICHAEL FOLMER/ARKIV POPULÄRA. Hägrarna har blivit något av sjöns signum.
 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? PROMENAD. Ellen Svahn ute längs Råstasjön.
FOTO: JONAS CARLSSON PROMENAD. Ellen Svahn ute längs Råstasjön.
 ??  ?? FÅGLAR. Finns det gott om vid Råstasjön.
FÅGLAR. Finns det gott om vid Råstasjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden