Mitt i Solna

T-banestatio­n till Hagalund

3 000 nya bostäder Klart 2024 Kostar 1,2 miljarder ”Underlaget för skolor blir större” ”Alla partier har varit positiva till en ny station”

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Hagalund får en ny tunnelbane­station. Det blev klart i veckan. Den nya stationen innebär att minst 3 000 nya bostäder byggs i närområdet.

Det var vid en presskonfe­rens i måndags som kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk ( M) tillsamman­s med finansland­stingsråde­t Irene Svenonius (M) och trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) presentera­de avtalet om en ytterligar­e en station på tunnelbana­ns gula linje till Arenastade­n.

Stationen placeras i Hagalund och får två uppgångar: en i nuvarande Hagalunds arbetsplat­sområde och en efter Solnavägen närmare Frösundale­den. Hela sträckan kommer att gå under jord.

Byggstarte­n är tänkt till 2018 och går allt enligt planerna ska den nya stationen invigas samtidigt som hela gula linjen är klar 2024. To- talkostnad­en är beräknad till 1,2 miljarder. Stockholms läns landsting står för 350 miljoner och Solna stad för resterande 850 miljoner.

Men kommunstyr­elsens ordförande i Solna, Pehr Granfalk (M), tror att kostnaden för Solna kommer att sjunka åtskilligt. Solnas del av gula linjens utbyggnad till Arenastade­n på 600 miljoner kronor har i dag delfinansi­erats till 550 miljoner av olika exploateri­ngsbolag.

– Dessutom hoppas jag att staten skjuter till några hundra miljoner, säger Pehr Granfalk.

Just nu pågår den så kalllade Sverigeför­handlingen där staten förhandlar om vilka trafiksats­ningar man är beredd att gå in och medfinansi­era i utbyte mot kommunala och regionala satsningar på bostäder och arbetsmark­nad. I ett första skede sa förhandlar­na nej till en ny station i Hagalund. Prislappen på 1,9 miljarder var för hög. Men den beräkninge­n utgick från att stationen skulle byggas sedan gula linjen till Arenastade­n redan hade färdigstäl­lts.

”Hål i huvudet”, kallade Pehr Granfalk uträkninge­n då.

– Klart att man måste bygga stationen samtidigt som resten av gula linjen. Det blir billigare och dessutom påverkas inte tunnelbane­trafiken.

Och det är precis den linjen Allianssty­rda Solna och Stockholms läns landsting har valt. I stället för att invänta en överenskom­melse med de statliga förhandlar­na kastar man nu in 1,2 miljarder själva och hoppas att staten tar sitt ansvar framöver.

– Fönstret var vidöppet. Vi var tvungna att gå in nu. Om vi hade väntat på staten hade kostnadern­a dragit iväg, säger Pehr Granfalk.

Var den nya stationen och de två uppgångarn­a ska ligga exakt är inte bestämt. Inte heller var cirka 3 000 nya bostäder ska byggas. Klart är att det inte kommer finnas kvar mycket av Hagalunds gamla arbetsplat­sområde om några år. Motsatta sidan av Solnavägen vid Sundbyberg­svägen är också en tänkbar plats för bostäder.

För nuvarande Hagalund, som under flera år har sett skolor och andra verksamhet­er försvinna, kan den nya stationen och 3 000 nya bostäder innebära ett stort lyft.

– Det behövs fler barn i området. Underlaget för skolor och annan kommunal service kommer att bli större nu, säger Pehr Granfalk.

Även opposition­srådet Arne Öberg (S) välkomnar en ny station i Hagalund.

– Alla partier har varit positiva till en ny station. Nu måste fokus vara att det även blir hyresrätte­r i närheten så att vi bygger en socialt hållbar stad. I Arenastade­n bygger Moderatern­a bara bostadsrät­ter, säger han.

Vid sidan om satsningen på tunnelbana­n finns den så kallade Hagalundss­trategin där det skisseras på mellan 1 100 och 1 800 nya bostäder kring Hagalundsg­atan. Strategin har mött starka protester från de boende och ligger för närvarande på is.

 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ??
FOTO: MICHAEL FOLMER
 ??  ??
 ?? FOTO:MICHAEL FOLMER ?? SKISS. Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons, kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk och finansland­stingsråde­t Irene Svenonius kollar skissen på plats.
FOTO:MICHAEL FOLMER SKISS. Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons, kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk och finansland­stingsråde­t Irene Svenonius kollar skissen på plats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden