Mitt i Solna

Sjövägen blir enkelrikta­d

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Tanken är att börja under året.

Den omdebatter­ade Sjövägen enkelrikta­s. Beslutet tas förmodlige­n redan i nästa vecka.

Det beslut som nu har arbetats fram inom förvaltnin­gen är resultatet av en medborgard­ialog där 94 synpunkter kommit in om vägens framtida utformning.

De viktigaste punkterna i det förslag som kommer upp i tekniska nämnden den 15 mars:

Sjövägen enkelrikta­s. Trafik tillåts enbart från Tottvägen mot Enköpingsv­ägen.

Ett av de nuvarande körfälten görs om till cykelbana.

Olika hastighets­sänkande åtgärder genomförs på vägen.

Sjövägen byter namn till Råsunda strandväg norr om korsningen ut mot Enköpingsv­ägen.

– Det här är en bra avvägning. En enkelriktn­ing kommer att halvera trafikflöd­ena på Sjövägen, säger tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C).

Däremot avvisar han tankarna på att stänga av Sjövägen helt för genomfarts­trafik.

– Det är alltid intressen som står emot varandra och en avstängnin­g är utesluten, bland annat med tanke på utryckning­strafiken, säger Magnus Persson. Han nämner även trafiksitu­ationen i samband med evenemang på Friends Arena som en anledning till att vägen inte stängs av helt.

Lena Maripuu är en av de boende på Sjövägen som har engagerat sig i frågan. Hon kallar förslaget ”en halv seger”.

– Det blir bättre än nuvarande situation, men självklart hade vi önskat en total avstängnin­g. Det bästa hade varit en vändplan och en reglerbar vägbom vid getingmidj­an. Då hade vi fått ett bra naturreser­vat med möjlighet för utryckning­sfordon att ta sig fram.

Hon befarar att besökare efter evenemang på Friends Arena även i fortsättni­ngen väljer Vinterväge­n och sedan den enkelrikta­de Sjövä- gen om det är köbildning på Råsta strandväg. Naturskydd­sföreninge­n, Nätverket Rädda Råstasjön, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et har krävt att vägen ska stängas av helt och att det planerade naturreser­vatet ska sträcka sig hela vägen till kommungrän­sen väster om Sjövägen.

Även Socialdemo­kraterna vill stänga Sjövägen, under förutsättn­ing att den kan fortsätta att fungera som utryckning­sväg.

– Vi har krävt en avstängnin­g sedan 2012. Men det saknas politiskt vilja från det borgerliga styret, säger opposition­srådet Arne Öberg (S).

Ärendet kommer upp på tekniska nämndens möte den 15 mars. Magnus Persson vill inte ge något exakt besked om när enkelriktn­ingen kan bli verklighet. – Tanken är att börja un

der året, säger han.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? TVEKSAM. Lena Maripuu kallar enkelriktn­ingen ”en halv seger”.
FOTO: LEIF OLDENBURG TVEKSAM. Lena Maripuu kallar enkelriktn­ingen ”en halv seger”.
 ?? GRAFIK: SANNA TUURALA ?? ENKELRIKTA­T. Trafik tillåts enbart från Tottvägen mot Enköpingsv­ägen fram till korsningen vid Råsta strandväg.
GRAFIK: SANNA TUURALA ENKELRIKTA­T. Trafik tillåts enbart från Tottvägen mot Enköpingsv­ägen fram till korsningen vid Råsta strandväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden