Mitt i Solna

Seniorerna som åkte eget Vasalopp

Två dagar före det riktiga Vasaloppet avgjordes en annan stenhård kraftmätni­ng. Det var seniorerna på äldreboend­et Tryggheten i Bergshamra som körde sitt eget Vasalopp.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Iflera veckor har seniorerna tränat musklerna genom att sittande arbeta upp armstyrkan med hjälp av gummiband. Allt med sikte på sitt eget Vasalopp.

– Äldre vill också slå rekord. Titta här, alla orkar minst två eller tre gånger mer än de gjorde för bara några veckor sedan, sa fysioterap­euten Mina Taghivand och pekade på lapparna med personbäst­a. På bara fyra veckor har noteringar­na stigit från några minuter till närmare tio minuter. Självklart var det laddat med musik och peppning från första början:

– Bra, Karin! Kämpa på! Efter Hökberg är det bara utför, tänk på det.

Och nog fanns det gott om vinnarskal­lar bland seniorerna. Trots att det bara handlade om att överträffa sina egna personliga resultat utropade sig Britt-Marie Friberg, 89, raskt till vinnare: – Jag vann! Jag slog mitt eget personbäst­a med fyra minuter. Nu får ni kalla mig Gunda Svan.

Efter loppet blev det självklart blåbärssop­pa, medaljutde­lning och kaffe med kanelbulla­r. Precis som i det riktiga Vasaloppet.

– Alla var jättedukti­ga och slog sina tidigare rekord, konstatera­de Mina Taghivand. Bo Andersson, snart 90 år, var nöjd med sin dag.

– Jag har ont i en del le- der. Men i ungdomen fick jag åka skidor tre kilometer varje dag för att komma till skolan. Det finns nog kvar lite än i dag, trodde han.

Britt-Marie Friberg njöt av sin blåbärssop­pa och försäkrade att hon efter ett liv med mycket idrott inte var särskilt trött.

– Om jag ska se det riktiga Vasaloppet på teve? Äsch, varför det? Jag har ju redan kört det.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SATSADE. ”Jag vann. Kalla mig Gunda Svan”, jublade Britt–Marie Friberg.
FOTO: LEIF OLDENBURG SATSADE. ”Jag vann. Kalla mig Gunda Svan”, jublade Britt–Marie Friberg.
 ??  ?? PEPPADE. ”Kom igen, efter Hökberg är det bara utför”, peppade fysioterap­euterna.
PEPPADE. ”Kom igen, efter Hökberg är det bara utför”, peppade fysioterap­euterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden