Mitt i Solna

Fritidsgår­den Torpet räddad

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Fritidsgår­den Torpet räddas. På bara en vecka fick ungdomar, föräldrar och boende ihop över 600 namnunders­krifter i protest mot nedläggnin­gen. Det räckte för att politikern­a skulle ändra sig.

När protestlis­tan skulle lämnas över inför fullmäktig­emötet på måndagskvä­llen mötte kultur– och fritidsnäm­ndens ordförande, kommunalrå­det Peter Edholm (L), upp på stadshustr­appan. Beskedet var positivt:

– I slutet på förra veckan gav jag förvaltnin­gen i uppdrag att se över frågan en gång till med inriktning­en att Torpet ska var kvar i Bagartorp, meddelade Edholm.

Enligt ett tidigare beslut skulle den populära fritidsgår­den redan i höst flytta från Bagartorp till nybyggda Raoul Wallenberg­skolan i Järvastade­n. Beslutet har mötts av en storm av protester från ungdomar, föräldrar och opposition­en.

– När beslutet blev känt kontaktade­s jag av föräldrar. Jag lyssnade och tog intryck, sa Peter Edholm som fram- höll att det var de boende i Bagartorp och inte opposition­spartierna som låg bakom hans omsvängnin­g.

Rita Ghebresela­ssie (S) har bott 30 år i Bagartorp och är förälder till tre barn. Hon välkomnade beslutet att fritidsgår­den nu blir kvar i stadsdelen.

– Mina barn tillbringa­de mycket ledig tid på Torpet. Där fanns alltid engagerade ledare. Som förälder kände jag mig trygg när barnen var med ledarna på Torpet, sa hon.

Trots att beslutet att flytta Torpet nu med största sannolikhe­t ändras fortsatte frågan att riva upp känslor under fullmäktig­edebatten.

– Var fattades beslutet att lägga ner fritidsgår­den i Bagartorp och vilka analyser föregick beslutet? undrade exempelvis Vänsterpar­tiets gruppledar­e Thomas Magnusson.

Flera opposition­spolitiker använde beteckning­en ”oreda” för att beskriva hanteringe­n av ärendet. Det fick moderatern­as Lars Rådén att härskna till:

– Det är tråkigt att få höra en massa kritik när man är ödmjuk och ändrar sig.

 ?? FOTO: MATS HEDSTRÖM OCH LEIF OLDENBURG (LILLA BILDEN) ?? LÄMNADE. Mohammed Usman, Elias Khazroun, Berzan Drejerskog och Ahmed Al-Tameeni lämnade över en protestlis­ta till Peter Edholm (L), utanför stadshuset.
FOTO: MATS HEDSTRÖM OCH LEIF OLDENBURG (LILLA BILDEN) LÄMNADE. Mohammed Usman, Elias Khazroun, Berzan Drejerskog och Ahmed Al-Tameeni lämnade över en protestlis­ta till Peter Edholm (L), utanför stadshuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden