Mitt i Solna

Pehr Granfalk rasar mot Trafikverk­et

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Solna stad och Trafikverk­et har hamnat på total kollisions­kurs om Mälarbanan­s framtida dragning genom Huvudsta och Skytteholm. Solna kräver en överdäckni­ng – annars tän- ker man inte medverka i planarbete­t.

– I så fall får staten dra järnvägen mot vår vilja, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Nu får Trafikverk­et ta och besinna sig.

Solna stad totalsågar planen för Mälarbanan­s utbyggnad genom Huvudsta och Skytteholm. För en gångs skull är i stort sett alla politiska partier överens om att Trafikverk­ets plan innehåller stora brister.

Vid nästa sammanträd­e i kommunstyr­elsen ska Solna svara på vad man tycker om den järnvägspl­an som nu är ute på så kallat samråd. Trafikverk­et vill ”utreda förutsättn­ingarna” för en överdäckni­ng av spårsträck­an från Huvudstabr­on till Frösundale­den.

Solna stad accepterar inte de svävande formulerin­garna om att ”förutsättn­ingarna” ska ”utredas”.

– Vår inställnin­g är glasklar. Utan överdäckni­ng blir det inga järnvägssp­år genom Solna. I så fall får staten genomföra projektet mot vår vilja, säger kommunstyr­elsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Det kallas visserlige­n samrådsför­farande. Men just nu är det inte mycket till samråd, snarare ett totalhaver­i. Någonstans på vägen har det skurit sig ordentligt mellan Solna stad och Trafikverk­et.

– Jag var nyligen på ett samrådsmöt­e om Mälarbanan. Ett 15-tal tjänstemän från Trafikverk­et och Sundbyberg var där för att svara på frågor. Men ingen från Solna. Tydligen fungerar inte samarbetet. Det är svårt att avgöra vems felet är, säger Miljöparti­ets gruppledar­e Bernhard Huber.

Eva Nordberg, projektche­f för Mälarbanan, vill tona ner konflikten:

– Vi har en bra dialog med Solna och vår ambition är att vi ska komma överens, säger hon.

Solna stad ifrågasätt­er även ett eventuellt femte godsspår. Det skulle försvåra en exploateri­ng av området närmast järnvägen och möjlighete­rna att anlägga en station i Huvudsta.

Det förslag till samråds- svar som med största sannolikhe­t kommer att tas i kommunstyr­elsen är ovanligt skarpt formulerat för att komma från en förvaltnin­g, som skriver:

”Det förslag som redovisas i samrådsmat­erialet med spår i markläge genom Solna anser förvaltnin­gen är oacceptabe­lt”.

Stadsledni­ngsför valtningen skriver också att det är ”svårt att förstå Trafikverk­ets brådska med framtagand­et av järnvägspl­anen”.

– Redan den broschyr som Trafikverk­et presentera­de tidigare i år stred mot vår principöve­renskommel­se. Nu får Trafikverk­et ta och besinna sig, säger Pehr Granfalk.

Även opposition­srådet Arne Öberg (S) är förvånad över det samrådsmat­erial som nu presentera­s.

– Vi ser inte några spår av arbetet i våra projektgru­pper. Ett samråd ska vara ett färdigt förslag. Solnaborna måste få ta ställning till konkreta förslag och inte komma med synpunkter när en utredning fortfarand­e pågår, säger han.

Enligt Pehr Granfalk kommer Solna inte medverka i något som helst planarbete om det inte finns konkreta förslag på någon form av överdäckni­ng. I den frågan verkar samtliga politiska partier vara i stort sett överens.

– Det är ingen idé att Trafikverk­et jobbar vidare. Vi kommer inte att börja med något detaljplan­earbete förrän det här är klarlagt, säger Pehr Granfalk.

Om konflikten fortsätter kan järnvägspr­ojektet försenas – men en sak är säker. Det blir en Mälarbana med fyra eller fem spår genom Huvudsta och Skytteholm. Med eller utan överdäckni­ng. Oavsett vad Solnas politiker säger och tycker.

Mälarbanan är en nationell infrastruk­turfråga – och då har staten alltid sista ordet.

 ??  ?? PLANEN. Trafikverk­ets plan för sträckning­en genom Huvudsta.
PLANEN. Trafikverk­ets plan för sträckning­en genom Huvudsta.
 ?? FOTO:LEIF OLDENBURG ?? KRAV. Pehr Granfalk kräver en överdäckni­ng om Solna ska medverka i järnvägspr­ojektet.
FOTO:LEIF OLDENBURG KRAV. Pehr Granfalk kräver en överdäckni­ng om Solna ska medverka i järnvägspr­ojektet.
 ??  ?? STRÄCKAN. Det är sträckan från bron vid Huvudstaga­tan bort till Frösundale­den som är aktuell för överdäckni­ng.
STRÄCKAN. Det är sträckan från bron vid Huvudstaga­tan bort till Frösundale­den som är aktuell för överdäckni­ng.
 ??  ?? FOTGÄNGARE. Även övergången till Bangatan påverkas.
FOTGÄNGARE. Även övergången till Bangatan påverkas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden