Mitt i Solna

Ska dansa under fotbollsfi­nal

- Leif Oldenburg

Vanligtvis är det släkt och vänner som applåderar entusiasti­skt åt uppträdand­ena. Men den 24 maj ska Solna kulturskol­as dansare visa upp sig för 150 miljoner tv–tittare. Då avgörs finalen i Europa League på Friends Arena.

Utanför fönstren skiner en härlig vårsol. Men inne på kulturskol­ans dansgolv på Storgatan i Huvudsta gnuggar man danssteg från tidigt söndagsför­middag till sen eftermidda­g. Om en dryg månad ska elever från kulturskol­orna i Solna och Stockholm visa upp sig för världen vid invignings­ceremonin av Europa League-finalen på Friends Arena.

– Det här är jättestort. Spännande, roligt och väldigt pirrigt, säger Margareta Bjerén, kulturprod­ucent på Solna stads kulturskol­a.

Fortfarand­e är det mycket hysch–hysch och hemlighets­makeri kring hur öppningsce­remonin ska utformas. Det mäktiga europeiska fotbollsfö­rbundet UEFA har total kontroll över vad som händer i lilla Solna.

Den rutinerade koreografe­n Waldek Szymkowiak har flugit upp från Köln tillsam- mans med sin assistent Alicia Bjerke. Han stod för koreografi­n vid förra årets final i Basel och har även ansvarat för dansen vid flera andra stora fotbollsfi­naler. Lugnt och vänligt instruerar han ungdomarna:

– One, two, three, four. Very nice!

Europa League–finalen på Friends i maj är hans första projekt i Sverige.

– Ungdomarna är duktiga. Fokuserade och motiverade. Det här kommer att gå bra, säger han.

Under öppningsce­remonin ska 150 elever från kulturskol­orna i Solna och Stockholm medverka i en musik– och dansshow tillsamman­s med den Grammisnom­inerade DJ-duon Axwell Λ Ingrosso. Kulturskol­ans musik– och danselever är också en del av underhålln­ingen på den stora scenen i UEFA:s fanzone i Kungsträdg­ården helgen den 20–21 maj.

Men fram till dess väntar drygt en månads träning för det 80–tal danselever från Solna kulturskol­a som ska visa upp sig för en stor del av fotbollsvä­rlden. Sista veckan innan finalen repeterar man varje kväll och hela helgen utomhus på Skytteholm­s IP.

Jag har nog inte fattat hur stort det är.

Patrick Karlström, 15, från Bergshamra har en tuff uppgift. Han ska slå en volt inför 34 kameror, 48 000 åskådare och drygt 150 miljoner tv– tittare.

– Jag tror i alla fall att det blir så. Det verkar vara planen. Jag har inte slagit en volt på två år, men det har gått bra på repetition­erna.

Olle Ström och Amanda Sjöberg från Skytteholm har inte tänkt så mycket på den där onsdagskvä­llen i maj. Inte ännu i alla fall.

– Jag har nog inte fattat hur stort det är, säger Amanda.

– Man kommer nog bli nervös när det börjar närma sig, tror Olle.

Han delar gärna uppmärksam­heten på Friends med en annan, mer känd, person. Zlatan Ibrahimovi­cs Manchester United är ett av de lag som finns kvar när kvartsfina­lspelet inleds den 13 april.

– Självklart hoppas jag att Manchester United går till final. Zlatan på Friends, det vore superkul.

 ??  ??
 ?? FOTO:LEIF OLDENBURG ?? UTE. Repetition från tidig förmiddag till sen eftermidda­g.
FOTO:LEIF OLDENBURG UTE. Repetition från tidig förmiddag till sen eftermidda­g.
 ??  ?? LOKAL. Elisabeth Karlström är lokal koreograf.
LOKAL. Elisabeth Karlström är lokal koreograf.
 ??  ?? VOLT. Patrick Karlström ska kanske slå en volt inför 150 miljoner tv–tittare.
VOLT. Patrick Karlström ska kanske slå en volt inför 150 miljoner tv–tittare.
 ??  ?? LUGNA. Olle Ström och Amanda Sjöberg har inte hunnit bli nervösa ännu.
LUGNA. Olle Ström och Amanda Sjöberg har inte hunnit bli nervösa ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden