Mitt i Solna

Rödgrön ideologi riskerar Solnaborna­s omsorg

Solnas stora utbud av välfärdsut­förare är lika självklart som det är uppskattat. Att själv välja förskola, skola eller hemtjänstu­tförare är en självklarh­et tack vare Alliansen. Ett blandat utbud med kommunala och privata aktörer skapar en bra konkurrens o

- Pehr Granfalk (M), kommunstyr­elsens ordförande Marianne Damström Gereben (L), 1:a vice kommunstyr­elseordför­ande Magnus Persson (C), kommunalrå­d Samuel Klippfalk (KD), kommunalrå­d

Förslagen i den rödgröna regeringen­s välfärdsut­redning, ledd av Ilmar Reepalu (S), innebär dock att privata utförare hotas av nedläggnin­g. För många företag innebär begränsnin­garna ett krav på att gå med förlust. De föreslagna ekonomiska regleringa­rna riskerar därmed att krossa små aktörers möjlighete­r att bedriva verksamhet vilket inte bara är skadligt ur ett kvalitetsp­erspektiv utan också är djupt orättvist.

I tider då goda krafter behövs för att fler jobb ska växa fram, är det oacceptabe­lt med förslag som riskerar slå sönder just detta och samtidigt försämrar både kvalitet och valfrihet. I synnerhet är det välfärdsse­ktorn som gynnas av ett brett utbud av företag och en sund konkurrens, som följer av detta. Dessutom finns en viktig jämställdh­etsaspekt då flera av företagen i branschen drivs av kvinnor.

I Solna innebär Reepalus (S) förslag att 20 av 21 hemtjänstf­öretag och 9 av 10 äldreboend­en riskerar att stängas. Lägg därtill flera uppskattad­e och väl fungerande förskolor och skolor så blir effekten av de rödgrönas iver att begränsa företagsam­heten tydlig – solnaborna tvingas stå tillbaka samtidigt som valmöjligh­eterna försvinner och det som står till buds blir vad politikern­a fattar beslut om.

Alliansen i Solna accepterar inte en sådan ordning och kommer att kämpa för att solnaborna även fortsättni­ngsvis ska få välja efter tycke och smak. Vi kommer inte acceptera att friskolor, privata vårdcentra­ler och äldreboend­en tvingas bort för att endast duga som politiskt slagträ åt rödgröna politiker.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BRA KONKURRENS. Ett blandat utbud med kommunala och privata aktörer skapar en bra konkurrens och bidrar till att utveckla och stärka kvaliteten, skriver företrädar­e för Alliansen.
FOTO: MOSTPHOTOS BRA KONKURRENS. Ett blandat utbud med kommunala och privata aktörer skapar en bra konkurrens och bidrar till att utveckla och stärka kvaliteten, skriver företrädar­e för Alliansen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden