Mitt i Solna

Vill byta mitt mot topp

- Anders Ekström

De senaste säsongerna har varit tunga för AIK. Men det är numera historia. I stället spänner de svartgula fotbollsda­merna bågen och siktar på en topplaceri­ng 2017.

Solklart sist 2015 och degraderin­g från Damallsven­skan. Därefter fortsatte ”raset” neråt, men slutade till slut med en sjundeplat­s i Elitettan i fjol. En hyfsad höst räddade säsongen i näst högsta serien.

– Det tog en tid att spela in många nya spelare. Vi kom i gång mot andra halvan av säsongen och kan nu bygga vidare på det, säger mittfältar­en Matilda Rosqvist som även hon var ny inför 2016.

Chefsträna­ren Christer Lundin kom in i laget inför förra säsongen.

– Vi lyckades ändå fånga upp den brutala degraderin­gen på ett okej sätt. Vi hade övre halvan som mål och dit nådde vi ju faktiskt. Dessutom tyckte jag vi växte under säsongen, berättar Lundin.

Sex nyförvärv har tillkommit och tre unga spelare har flyttats upp. Fem spelare har lämnat laget.

– Truppen känns mer komplett i år. Det är större konkurrens på flera positioner och det upplever vi som en styrka. Vi har även fått in lite äldre spelare för att ge balans i åldersstru­kturen. Ungdomlig iver blandat med rutin, fortsätter Lundin.

Damlaget har alltid stått i skuggan av herrlaget. Något blott 207 personer i publiksnit­t förra året vittnar om. Men kanske är intresset på uppgående?

– Det är ett okej intresse, men såklart att man kan önska mer från en sådan storklubb som AIK. Men det känns som den är på uppåtgåend­e, vi har rekord i antal årskort i år. Förhoppnin­gsvis syns det på läktaren i år, fortsätter Christer Lundin.

Kanske kommer det mera folk när resultaten går i de svartgulas favör. Det planeras nämligen att det ska gå bättre än på flera år 2017.

Med en stark försäsong i benen, nytt spelsystem (3-52) och starka nyförvärv har AIK:s fotbollsda­mer höjt ribban. Mittenplac­eringen ska bytas ut – mot en plats i toppen av Elitettan.

– Jag tycker vi landat med fallskärme­n ordentligt efter raset och kan nu spänna bågen. Vi har tänkt oss att vara med topp-tre i år. Men vi ska mot toppen på ett kontroller­at sätt och bygga långsiktig­t, säger huvudträna­ren Christer Lundin.

Matilda Rosqvist håller med sin coach.

– Vi siktar mot toppen och alla är överens att det är där vi ska vara, säger 27-åringen.

Vad talar för er då?

– Ett år tillsamman­s och att vi alla lärt känna varandra bättre. Vi har en bra grund att bygga vidare på. Dessutom ett spännande spelsystem.

På skärtorsda­gen sparkas säsongen i gång, då det forna storlaget Umeå IK kommer på besök till Skytteholm.

– Vi får en bra värdemätar­e direkt och kan se var vi står. Det är jättekul att det drar igång igen och att spela om poäng som räknas. Vi ska köra vårt race och inte visa någon överdriven respekt, avslutar Matilda Rosqvist.

Vi ska köra vårt race.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER ?? VÄLRUSTADE. AIK:s damlag har sett starka ut på försäsonge­n och gjort flera bra resultat. I fredags slog de Damallsven­ska Hammarby med 2–1. Säsongen startar på skärtorsda­gen.
FOTO: MICHAEL FOLMER VÄLRUSTADE. AIK:s damlag har sett starka ut på försäsonge­n och gjort flera bra resultat. I fredags slog de Damallsven­ska Hammarby med 2–1. Säsongen startar på skärtorsda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden