Mitt i Solna

Han fastnade för stå upp som tonåring

Behrad Rouzbeh var bara tonåring när han satt framför tv:n och såg ståuppkomi­kerna på Norra Brunn för första gången. Sedan dess har allt annat varit bisysslor.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

Det låter nästan som om det var just då som livet fick en mening för Behrad Rouzbeh, som kom till Sverige från Iran med sina föräldrar när han var sex år gammal.

I tv-rutan drog ståuppkomi­kern Lasse Lindroth ner skratt efter skratt. Lasse Lindroth var liksom Behrad född i Iran och uppträdde under namnet Ali Hussein.

– Det var första gången som jag såg en blatte på tv. Efter det var det bara standup som gällde. Ärligt talat är standup nog det enda som jag har gjort på riktigt, säger Behrad Rouzbeh som har hunnit bli 33 år och bor i Arenastade­n.

Det var också början på några hektiska år i klubbsväng­en. Vägen in i den etablerade standupvär­lden skiljer sig inte mycket från musikbrans­chen.

– Man hängde på klubbarna och hoppades att nå- gon skulle lämna återbud så att man fick chansen. Det var en verkstad för oss som ville fram. Tuffa år men roliga. Oftast fick man inte ens betalt. Men så kom den där dagen när någon ringde för att boka mig. Då var man etablerad.

Någon förebild har han egentligen inte haft, det ska i så fall vara Lasse Lindroth som omkom i en bilolycka 1999.

– Jag tror att alla skriver utifrån sin egen verklighet. Saker man har upplevt eller går och funderar på. Allt kan komma upp. Och man kan skämta om allt. Standup handlar om att vara fri och bryta mot givna roller och det som publiken förväntar sig.

Han skriver ner sina skämt, men följer inte manus stenhårt.

– Konsten är att få det att låta improviser­at. Jag gillar att snacka, jag slutar aldrig.

En hel del skämt handlar om hur det är att vara ”blatte”.

– Man utgår från sig själv och sin egen verklighet. I mångas ögon kommer jag alltid att vara en blatte. I Iran är jag också en blatte. Jag är nog en internatio­nell blatte, säger han och skrattar.

Jag kan säga saker som andra drar sig för. Inget konstigt med det.

Hemadresse­rna har varit platser som Piteå, Knivsta, Uppsala och Solna. Men det händer ibland att han presentera­s som en ståuppkomi­ker från ”orten”.

– Jag som aldrig ens har bott i en förort. Jag har till och med fått plugga in lite förortssla­ng till sketcherna.

Han ser inget fel i att skämta om sitt ” blatteursp­rung”.

– Jag kan säga saker som andra drar sig för. Inget konstigt med det. Tjocka kan skämta om fetma utan att det låter stötande.

I Solna har han bott sedan 2006. Först i Skytteholm och sedan ett år tillbaka i en tvårummare på 20:e våningen på Evenemangs­gatan i Arenastade­n.

Om han lutar sig riktigt långt ut på balkongen kan han skymta vassruggar­na vid Råstasjöns östra strand.

– Jag var ifrån Solna ett tag och kom tillbaka. Det kändes som att komma hem igen. Det här är första gången jag känner mig rotad.

Den närmaste tiden står han på Stockholms klubbscene­r. Kanske blir det en längre föreställn­ing framöver, om ett år eller så.

– Skämten tog slut ett tag. Så jag tog en paus från skrivandet. Nu försöker jag komma igång igen.

Det kommer att bli en hel del framträdan­den på Norr Brunn där allting började för nio år sedan.

– Det är fortfarand­e klassisk mark för oss ståuppkomi­ker, säger Behrad Rouzbeh.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SOLNABO. Behrad Rouzbeh bor på 20:e våningen i Arenastade­n.
FOTO: LEIF OLDENBURG SOLNABO. Behrad Rouzbeh bor på 20:e våningen i Arenastade­n.
 ?? FOTO: INGRID WALTER ?? COMEDY. Behrad Rouzbeh på Engelen.
FOTO: INGRID WALTER COMEDY. Behrad Rouzbeh på Engelen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden