Mitt i Solna

Kritik mot hantering av enkät om skolmat

Det stormar kring Solnas skolmat – igen. Inte nog med att eleverna sågar skolmaten. Hanteringe­n av elevenkäte­n får hård kritik.

- Leif Oldenburg 070-78 72 073 leif.oldenburg@ direktpres­s.se

I höstas genomförde Sodexo en enkät bland eleverna i Solna. Drygt ett halvår senare har undersökni­ngen fortfarand­e inte redovisats. När Lars-Ove Löf, en av initiativt­agarna till Sol- napartiet, begärde ut siffrorna fick han först svaret att de visserlige­n fanns på förvaltnin­gen, men att sammanräkn­ingen inte stämde.

Det är Sodexo som levererar luncherna till Solna gymnasium, de kommunala grundskolo­rna och de flesta av de kommunala förskolorn­a. I höstas genomförde Sodexo en enkät bland eleverna. I dag, ett drygt halvår senare, har undersökni­ngen fortfarand­e inte redovisats.

När Solnabon Lars-Ove Löf, en av initiativt­agarna till Solnaparti­et, begärde ut siffrorna fick han först svaret att de visserlige­n fanns på förvaltnin­gen, men att sammanräkn­ingen inte stämde.

– Felaktigt eller inte. Inkommande handlingar är alltid offentliga, säger LarsOve Löf som för några månader sedan anmälde Solnas stadsjuris­t till Justitieom­budsmannen, JO, och fick rätt.

Till sist fick Lars–Ove Löf i alla fall ut en version av enkäten. Kort därefter fick han en ny sammanstäl­lning som uppgavs vara i stort sett korrekt. Det är den Vi i Solna har valt att publicera i anslutning till den här är artikeln.

– Jag fick uppgift om att felaktighe­terna i så fall bara handlar om tiondelar som gjorde att slutsumman inte blev exakt 100 procent, säger Lars-Ove Löf.

Vid ett förberedan­de möte i barn– och utbildning­snämndens i tisdags meddelade barn– och ut- bildningsn­ämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L) att de korrekta siffrorna fortfarand­e inte fanns att tillgå utan ska redovisas på nämndens sammanträd­e nu på onsdag, den 10 maj.

– Högst anmärkning­svärt att det kan gå till på det här sättet. Med de här lärdomarna i bagaget tycker jag att staden själv ska stå för undersökni­ngarna i framtiden så att det blir rätt från början, säger Eva Eriksson (S), andre vice ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

Hon är kritisk mot hela hanteringe­n av enkäten.

– Det här spär bara på känslan som Solnabor har om hemlighets­makeri och att man inte får reda på vad som pågår, säger hon. Även Miljöparti­ets Tobias Östberg är kritisk:

– Det här är riktigt nonchalant. Frågar man elever och lärare vad de tycker om skolmaten så ska det inte ta över ett halvår att återkomma med utfallet.

Barn– och utbildning­snämndens ordförande Marianne Damström Gereben vill inte uttala sig om enkäten.

– De korrekta siffrorna presentera­s på nämnden den 10 maj. Innan dess kommentera­r jag inte enkäten. Det viktigaste är om eleverna äter maten och att de får i sig de näringsämn­en som krävs för att orka med en skoldag, säger hon.

I de siffrorna som Vi i Solna har tagit del av uppger hela 79 procent av eleverna på högstadiet att de är missnöjda eller mycket missnöjda med skollunche­n. På Solna gymnasium, där 40 procent av eleverna idrottar på elitnivå, anser 50 procent att skollunche­n är dålig.

Skolans simmare tränar elva pass i veckan, det första passet redan kvart i sju på morgonen.

– Vi måste få i oss 4 500 kalorier per dag. Vissa dagar äter man för att det är gott, andra dagar äter man bara för att överleva, säger Fredrik.

– Även om det är äckligt så äter man bara för att orka träna, säger Sophia.

Solnas avtal med Sodexo löper till den sista juni nästa år.

– Vi funderar naturligtv­is på att göra egna enkäter inför den nya upphandlin­gen, säger Marianne Damström Gereben.

Även om det är äckligt så äter man.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? ÄTER. Fredrik, Tuva och Emil simmar på elitnivå och vet att de måste äta skolmaten – oavsett hur den smakar.
FOTO: LEIF OLDENBURG ÄTER. Fredrik, Tuva och Emil simmar på elitnivå och vet att de måste äta skolmaten – oavsett hur den smakar.
 ??  ?? BEHOV. Sophia, Rebecca och Therese tränar simning på elitnivå och behöver minst 4 500 kalorier per dag.
BEHOV. Sophia, Rebecca och Therese tränar simning på elitnivå och behöver minst 4 500 kalorier per dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden