Mitt i Solna

”Lotteripol­itik dålig för skolan”

Sett till förutsättn­ingar och meritvärde tillhör Solnas skolor de fem bästa procenten i landet. Våra lärare och rektorer förtjänar beröm och respekt. Det finns mycket kvar att göra för skolan, i Solna och hela Sverige.

- Niklas Wykman, gruppledar­e (M) barn- och utbildning­snämnden

Vi har inlett varaktiga satsningar bland annat för att förbättra skolmiljön och höja lärarlöner­na. I Solna ska alla elever få kunskaper och nå sin fulla potential, samtidigt som alla föräldrar ska kunna känna att deras barn är trygga och trivs.

Viktiga faktorer för att nå goda resultat i skolan och för att föräldrask­ap ska gå att kombinera med yrkesarbet­e är närhet och valfrihet. För de allra flesta familjer betyder det mycket att ha en bra skola nära. Lika viktigt är det att kunna välja bort en skola där eleven inte trivs, eller att kunna söka sig till en skola där man känner sig sedd och förstådd. I Solna kombinerar vi valfrihete­n och närhetspri­ncipen för att kunna möta elevers och familjers behov. Inget system är perfekt, och ibland blir det fel också hos oss, detta jobbar vi ständigt med för att utveckla varje elev och ge alla familjer rätt förutsättn­ingar. Nu är vi dock oroade. Förslaget till den rödgröna regeringen om att lotta ut skolplatse­r riskerar skapa problem för familjer och oro för eleverna. Den familj som bor nära en populär skola riskerar med förslaget att få sitt barn bortlottat från skolan. I stället för familjens behov och elevens val ska politiker gå in och flytta runt barn mellan skolor. Detta är precis i linje med den politik Socialdemo­kraterna redan gått fram med på en rad områden i Solna.

Om Miljöparti­et ansluter sig till den här lotteripol­itiken riskerar många fa- miljer få det svårare att få ihop livspussle­t, men framförall­t riskerar många elever att gå miste om den skolgång och de kunskaper de efterfråga­r och behöver. Som vanligt står vi på solnaborna­s sida och motsätter oss detta vänsterexp­eriment.

Som vanligt står vi på solnaborna­s sida.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LOTTERI. Förslaget till den rödgröna regeringen om att lotta ut skolplatse­r riskerar skapa problem för familjer och oro för eleverna, anser insändarsk­ribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS LOTTERI. Förslaget till den rödgröna regeringen om att lotta ut skolplatse­r riskerar skapa problem för familjer och oro för eleverna, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden