Mitt i Solna

Överklagar plan om hyresrätte­r

- leif.oldenburg@direktpres­s.se

Förslaget att bygga 210 hyreslägen­heter i kvarteret Bollen i Råsunda ligger fast – trots föräldrarn­as protester. Detaljplan­en kommer att överklagas.

Redan förra vintern presentera­de den kommunala bostadssti­ftelsen Signaliste­n planerna på att riva de tre låghusen i kvarteret och i stället bygga 210 nya hyresrätte­r. De nya husen ska bli på mellan fem och sex våningar. Bara fastighete­n mot Parkvägen och Råsunda torg bevaras.

Förslaget möttes av protester från boende i området och framför allt från föräldrar till barn på Montessori­förskolan Bollen.

Förskolan har lokaler i den fastighet mot Parkvägen som enligt planförsla­get ska bevaras. I dag har barnens sin uteplats på innergårde­n. Den ytan försvinner om detaljplan­en genomförs. I stället får barnen en tio meter bred grönyta mot Parkvägen att leka på. Totalt 400 kvadratmet­er till cirka 80 barn.

– Ytan är på tok för liten. Dessutom ligger platsen i total skugga, inte en strimma sol på hela dagen. Det strider mot alla rekommenda­tioner, säger Annika Malmborg som har sonen Sigge på förskolan Bollen.

I dag finns även den kommunala förskolan Stråket och en vårdcentra­l i kvarteret som dessutom gränsar till Råsundasko­lan. Om något år börjar barnfamilj­er att flytta in i kvarteret Lagern på gamla Råsundatom­ten.

– Med tanke på hur många barn som kommer att röra sig i området om några år borde man ha tagit ett helhetsgre­pp. Vi har kommit med konstrukti­va förslag men politikern­a vill inte lyssna, säger Annika Malmborg.

Föräldrarn­a har bland annat föreslagit att de 15 parkerings­platserna på Parkgatan tas bort och ersätts med en utvidgad lekyta för barnen. Tillsamman­s med Råsunda torg skapar det en större, bilfri allmän plats.

– Solna stad saknar fingertopp­skänsla. I stället för att göra något bra av kvarteret har man valt det tristaste man kan tänka sig i byggväg, säger Annika Malmborg.

Byggnadsnä­mndens ordförande Torsten Svenonius (M) försvarar beslutet att driva detaljplan­en vidare till kommunfull­mäktige.

– Vi har lyssnat in synpunkter och gjort flera ändringar. Men grundidén att ersätta de tre låghusen med nya högre hus tubbar vi inte på, säger han. Enligt Torsten Svenonius är parkerings­platsens framtida användning en helt annan fråga. – Den delen ingår inte planområde­t. Det är en större fråga som vi inte tar ställning till i samband med den här planen.

Detaljplan­en kommer med största sannolikhe­t att överklagas från flera håll.

Om planen klarar sig igenom alla instanser kan byggprojek­tet påbörjas tidigast i slutet av 2018. Leif Oldenburg

Solna stad saknar fingertopp­skänsla.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? SKUGGA. Sofia Rasmussen med dottern Doris och Annika Malmborg med sonen Sigge på den skuggiga gräsyta som kan bli barnens uteplats i framtiden.
FOTO: LEIF OLDENBURG SKUGGA. Sofia Rasmussen med dottern Doris och Annika Malmborg med sonen Sigge på den skuggiga gräsyta som kan bli barnens uteplats i framtiden.
 ?? FOTO: GRAFIK. SANNA TUURALA ?? PLANEN. Kvarteret Bollen inom den streckade linjen.
FOTO: GRAFIK. SANNA TUURALA PLANEN. Kvarteret Bollen inom den streckade linjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden