Mitt i Solna

Miljövänli­g biltrafik med laddhybrid­er

- Lennart J

Det är beklagligt att läsa Torbjörn Vennströms insändare, där han utan grundlägga­nde argument dömer ut laddhybrid­er. Det han hänvisar till är att en laddhybrid också har en bensin eller dieselmoto­r, och tror då att det är fossilmoto­rn som står för huvuddelen driften. Han kan inte ha mer fel.

Jag kan hänvisa till min egen förbruknin­g, och när jag tankade senast i början av december hade jag efter körda 337 mil en bensinförb­rukning på 0,088 l/mil. Då inkluderar det landsvägsk­örning, stadskörni­ng och drag av släp.

Jag anser att de som har behov av två bilar, också då starkt överväger att den ena bilen är en elbil. Men vi som inte har det behovet av två bilar, är det perfekt med en supermiljö­bilbil som kan två saker.

Som det ser ut i dag klarar inte en elbil (ej i dryga miljonklas­sen) att täcka behovet, men utveckling­en går framåt. Om 5–10 år finns säkert elbilar som klarar 30–40 mil på en laddning och är försedda med dragkrok, så nedvärdera inte laddhybrid­er, för utan dessa kommer elbilsutve­cklingen att avstanna.

Satsa i stället energin på att se till att infrastruk­turen för snabbladda­re och laddplatse­r kraftigt byggs ut. Utan denna utbyggnad finns det ingen framtid för elbilen.

Jag läste en utredning, att förse hela Sveriges vägnät med snabbladda­re var femte mil skulle inte kosta mer än cirka 170 mkr. I stort sett inte mer än felräkning­spengar för ett större kommunalt skrytbygge. Dessutom finns ett förslag på EU-direktiv att 10 procent av alla parkerings­platser ska vara försedda med laddstolpa­r. Kommer vi dit, då ser framtiden ljus ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden