Mitt i Solna

P-uppror i Arenastade­n

■■ En jättegalle­ria, Sveriges nationalar­ena – och om några år tunnelbana. Men det finns nästan inga boendepark­eringar i Arenastade­n. De boende hänvisas till garageplat­ser för drygt 21 000 kronor per år. Nu har invånarna tröttnat.

- Leif Oldenburg

Solna stad säger bara nej utan att ens försöka hitta en lösning.

Arenastade­n fortsätter att växa. Där finns Sveriges nationalar­ena med plats för 50 000 åskådare och Skandinavi­ens störa inomhusgal­leria, Mall of Scandinavi­a. Inom några år kommer 30 000 personer att arbeta i Arenastade­n.

Men samtidigt pågår en omfattande inflyttnin­g.

Just nu byggs det fjärde och femte höghuset på Evenemangs­gatan och på Dalvägen en bit bort planeras för ytterligar­e cirka 400 bostäder.

Men redan i de saknas det boendepark­eringar för stadsdelen­s nya invånare. En liten bit av Evenemangs­gatans norra del är i dag boendepark­ering – och där är hälften av platserna avstängda på grund av byggarbete­n.

Sammanlagt handlar det om kanske ett hundratal boendepark­eringar i en stadsdel som redan i dag har över 1 000 invånare.

Vid stora evenemang på Friends Arena stängs dessutom all boendepark­ering i Arenastade­n av – även det fåtal som finns att tillgå till vardags. Men för de boende är skillnaden mellan en evenemangs­dag och en vanlig vardagskvä­ll är inte så stor.

– Jag åker ingenstans efter klockan 17. Om jag har lyckats hitta en plats vågar jag inte flytta bilen. Mina föräldrar får komma och hämta mig om jag ska någonstans, säger Andia Falla som flyttade till Arenastade­n för drygt ett år sedan och betalar för boendepark­ering.

Under ett års tid har de boende varit i kontakt med Solna stad och föreslagit olika lösningar.

– Det enda besked vi har fått är att vi ska försöka hyra en garageplat­s, säger Jiman Daizadeh som bott på Evenemangs­gatan i två år.

Solna stads boendepark­ering kostar 3 000 kronor per år. En årsplats i Fabeges garage går på 21 600 kronor.

– Uppenbarli­gen vill man ha in oss i garaget för att tjäna mer pengar, säger Andia Falla.

Leif Hedlund bor också på Evenemangs­gatan och berättar om de boendes förtvivlan.

– Varje kväll snurrar boende runt i sina bilar och försöker leta efter en parkering. Det är nästan hopplöst, säger han.

De boende har presentera­t flera lösningar för Solna stad utan att få något gensvar.

– Det borde inte vara så svårt att hitta en lösning bara viljan finns. Solna stad och Fabege skulle kunna erbjuda subvention­erad boendepark­ering i garaget. Där står det hundratals platser lediga varje kväll. Dessutom borde man tillåta boendepark­ering på flera av betalplats­erna, åtminstone under kvällar och nätter.

Andia Fallah är kritisk till hela planeringe­n av stadsdelen.

– Jag kan förstå om det är problemati­skt med boendepark­eringar på Östermalm. Men här har man planerat en ny stadsdel och helt glömt bort människorn­a som ska bo här, säger hon.

– Arrogansen är värst. Solna stad säger bara nej utan att ens försöka hitta en lösning, säger Jiman Daizadeh.

Vi i Solna har sökt trafikinge­njör John Johansson på tekniska förvaltnin­gen. Han har inte gått att nå innan denna tidnings pressläggn­ing. Men i ett tidigare mailsvar till de boende skriver han:

”Pröva Dalvägen eller Råsundaväg­en. Kommunen kommer inte kompensera för extra parkering”. Han avslutar mailet: ”Jag vill passa på och nämna att sannolikt kommer boendepark­eringen försvinna helt på Evenemangs­gatan varför jag vill råda till att skaffa garageplat­s.”

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? ILSKA. De boende på Evenemangs­gatan hänvisas till garageplat­ser för 22 200 kronor per år. Fr v Jiman Daizadeh, Andia Fallah och Aidin Schafti.
FOTO: LEIF OLDENBURG ILSKA. De boende på Evenemangs­gatan hänvisas till garageplat­ser för 22 200 kronor per år. Fr v Jiman Daizadeh, Andia Fallah och Aidin Schafti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden